Doubrava: Ukrajinské válečnické zoufalství v přímém přenosu

politika

Ukrajinské velení v Kurské oblasti zoufale vytlouká klín klínem. A zabíjí tisíce svých bezmocných vojáků, uvádí emeritní senátor Jaroslav Doubrava v rozhovoru s publicistou Františkem Ročkem.

Doubrava: Ukrajinské válečnické zoufalství v přímém přenosu
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
15. září 2024 - 03:20

Tématem rozhovoru je hurá ofenzíva ukrajinské armády v pohraniční ruské Kurské oblasti z pohledu konce tohoto týdne.

Roček: Znalci v oboru válečnického zabíjení se shodují, že nečekaný kyjevský útok na pohraniční oblast Kurska byl zoufalým aktem bez hlubšího významu. Rusové nestáhli jednotky z donbaského útočného směru, jak stratégové NATO doufali. Dnes Rusové oznamují protiofenzívu. Jak tomu rozumět? 

Doubrava: Podle ukrajinských a západních zpravodajských informací nejslabší místo obrany se momentálně nacházelo v Kurské oblasti. Lákadlem byla šance obsadit blízkou jadernou elektrárnu. Satelitní informace NATO vedly k závěru, že v Kurské oblasti je slabá pohraniční obrana. Ale přesto se podařilo ukrajinský útok zbrzdit a nakonec zastavit. I s pomocí domobrany vyzbrojené jenom brokovnicemi. Územní zisk je minimální. Vy osobně jste upozornil, že obsadili území o velikosti českého děčínského okresu a sporné jsou ukrajinské zisky o velikosti malého ústeckého okresu. Čili i na rozměr České republiky naprosto minimální zisk. Protiofenzíva ruské strany byla samozřejmě očekávaná.

Roček: Bez ohledu na mediální informace je ruský protiútok spíše symbolický. Zastavili Ukrajince a menší ruské útvary teď postupně čistí od Ukrajinců malé úseky území. Není to tak?

Doubrava: Mám podobný pocit. Kurský směr měl přilákat ruské jednotky z donbaského bojiště. Nestalo se, kurský směr je postupně posilován třeba jednotky z námořní pěchotní brigády Tichomořské flotily a jednotkami druhé kategorie a čerstvými branci, plus nastoupily tisíce civilního dobrovolníků. Tomu odpovídá i menší razance protiútoku. 

Roček: Ruskou taktiku bych nazval pomalým vybíjením ukrajinských jednotek. U Kurska prognózy hovoří nejméně o 10.000 ukrajinských mrtvolách. Nebo ne?

Doubrava: Vztyčování ukrajinských vlajek tu a tam v malých osadách má propagační dynamiku, ale ukrajinská armáda není schopna dosáhnout žádných smysluplných výsledků.

Velká uskupení ukrajinských jednotek k provedení útoku bylo koncem srpna 2024 již spíše výjimkou. Ukrajinci se snaží spíše o oslabování cílového prostoru menšími jednotkami.  Ukrajinci vyšlou třeba jen 15 až 20člennou skupinu, ale neumí zajistit nějaký logistický řetězec - jídlo, voda, zajištění komunikace a dostatek munice. Když dojde munice, jednoduše se vzdají. Jsou zde předhozeni nahodilostem. Nemají jistotu, že území bude skutečně obsazeno, provádějí rušivé nájezdy. Ale bez logistické podpory neuspějí.


Roček: A kolik se podle vás v kurském výběžku vyrobí ukrajinských mrtvol?

Doubrava: Americký Institut pro studium války (ISW) přechytrale uvádí, že „ruské síly budou pravděpodobně čelit větším potížím při dalším protiútoku do oblastí výběžku, kde ukrajinské síly mají (plnou) kontrolu“. Čili kde se zakopají, budou mít nějakou zásobu munice, nějaká děla atp. Jenže, zároveň to je past. Zakopané ukrajinské jednotky budou plošně ničeny kombinací termobarických a zápalných bomb, včetně fosforových, plus dělostřeleckým ostřelováním. Ruští vojenští zpravodajové takové útoky budou jistě barvitě popisovat jako příběhy doražení ukrajinských jednotek v pasti. Ukrajinci nemají šanci udělat v kurském výběžku nějakou obrannou linii. Je tam mnoho obranných hnízd. Dojde k postupné deratizaci. Čili nebude to otázka týdne či dvou.

Pokud Ukrajinci včas neustoupí, jejich ztráty budou velké. Podle ruského tisku k 13. září bylo již zabito přes 12 500 kyjevských ozbrojenců. Jenže, válečná propaganda vyžaduje zveličovat ztráty nepřítele. Čili reálný počet ukrajinských ztrát může být k pátku 13. září spíše o 20 % menší. 

Roček: Ukrajinské velení zoufale vytlouká klín klínem. Zaujala mě zpráva vámi zmiňovaného institutu ISW, podle kterého ukrajinská pěchota postoupila přes ruské hranice asi 40 km jihozápadně od současného ukrajinského výběžku v Kurské oblasti. Čili, aby ulevili kurskému výběžku, zaútočili také o 40 km dále. Ale vyslané síly jsou jistě malé, jenom aby odlehčili při záchraně další odlehčovací operace v kurském směru. Vytloukání klínu klínem. Jaký je váš názor na situaci?

Doubrava: Je to tak. Rusové nechtějí oslabovat doněckou frontu a linii kolem Kurska proto masivně neposilují. Odhaduji, že i s domobranou je na vyčištění kurského výběžku k dispozici něco málo přes 40 000 ruských ozbrojenců. Počítám v to asi 10 000 civilistů z domobrany pod vedením Národní gardy a také jednotky FSB. Předpokládám, že přijede ještě dalších pár tisíc vojáků ze vzdálených gubernií.


Roček: Tomu odpovídá mňoukání ukrajinského komika Zelenského ze soboty 14. září, jak uvedl francouzský Le Monde: „Asi 40 000 ruských vojáků se zapojilo do opětovného dobytí Kurské kapsy… očekává se až 70 000… Chtěli rychlé průlomy (...) Dosud jsme nezaznamenali žádný vážný pokrok. Naše armáda stojí pevně a dělá to, co je nezbytné pro naše další vojenské a politické iniciativy…“

Doubrava: Ukrajinci se budou vytahovat, že drží u Kurska pozice, protože budou vytlačováni jenom pomalu dosavadními druhosledovými jednotkami. Ale tím hůře pro Ukrajince. Budou muset posilovat pozice a nahrazovat ztráty na úkor jiných oblastí. Již teď má útok opačný  účinek. Jednotkám na frontě v Doněcku nepomohly, naopak je připravují o již tak slabé zálohy, aby udrželi své zdání kurské ofenzívy. 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX








Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif