Dohoda s UK? Esence české „vyčůranosti a chytráctví", říká Hašek

politika

Premiér Petr Fiala podepsal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským dohodu obou zemí o bezpečnostní spolupráci a dlouhodobé podpoře. Podle Michala Haška je ale Dohoda svojí formou s jen esencí české „vyčůranosti a chytráctví".

Dohoda s UK? Esence české „vyčůranosti a chytráctví", říká Hašek
Michal Hašek (PRO)
23. července 2024 - 06:05

Premiér Petr Fiala po podpisu dohody na summitu Evropského politického společenství (EPC) v Británii prohlásil, že dohoda je důležitým symbolem, rámuje dosavadní spolupráci a vytváří prostor pro budoucí kooperaci.

Pokud by se v budoucnu odehrál ruský ozbrojený útok, do 24 hodin se má Česko a Ukrajina začít domlouvat na dalších krocích. Česká strana pro takový případ potvrdila finanční pomoc, moderní vojenskou techniku a své úsilí, aby Rusko uhradilo ekonomické a další škody. Dohoda hovoří o situaci, kdy by skončila současná plnohodnotná ruská invaze a Rusko poté znovu na Ukrajinu zaútočilo.

K Dohodě se vyjádřil bývalý hejtman Jihomoravského kraje a současný krajský předseda strany PRO v Jihomoravském kraji Michal Hašek.



„Myslím, že nic tak dobře nevypovídá o současné partě ze Strakovky jako to, jak upekli “Bezpečnostní dohodu s Ukrajinou”. A teď bez ohledu na to, že jsem jako občan a politik pro humanitární, nikoliv vojenskou pomoc, chci diplomatická jednání, příměří a pokud možno spravedlivý mír. Podepsaná dohoda je svojí formou s odpuštěním esencí české vyčůranosti a chytráctví. 

Proč? Je totiž PRÁVNĚ NEZÁVAZNÁ. Jak je potom možné např. reálně zajistit “transparentní využití prostředků pro obnovu a rozvoj”, tedy peněz z našich daní vládou určených na Ukrajinu? Ti zásadoví bojovníci proti Putinovi nepřipravili a neuzavřeli klasickou mezinárodní smlouvu s vymahatelnými závazky, kterou by ratifikoval Parlament.

(z facebooku Michala Haška)

Pokud si vláda stojí za svým, tak proč tento postup ala Chytrá Horákyně - obutá, neobutá, oblečená, neoblečená?

Psali jsme:

Ví ukrajinská strana o tomto “drobném detailu”? Mohla by klasická plnohodnotná smlouva při projednání v Parlamentu narazit? Nebo vláda zcela záměrně obchází Parlament? Snad se najde někdo odvážný ze současné parlamentní opozice a toto téma zvedne na plénu Sněmovny i Senátu," uzavřel svůj komentář advokát Michal Hašek (PRO).

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?