Daň za pirátské spoluvládnutí zaplatíme všichni, běduje Langer

politika

Digitální stavební řízení mělo podpořit významnou část české ekonomiky - stavebnictví. Namísto toho přineslo její ochromení a ekonomické ztráty a navíc další prohloubení nedůvěry občanů ve vládu i stát jako takový, říká Ivan Langer (ODS).

Daň za pirátské spoluvládnutí zaplatíme všichni, běduje Langer
Ivan Langer (ODS)
25. července 2024 - 07:22

Digitalizace stavebního řízení se nepovedla a její spuštění od 1. července bylo předčasné. Tak hodnotí novinku úředníci, kteří poslali otevřený dopis ministrovi Ivanu Bartošovi. Vyzývají ho, aby přiznal, že nový systém nefunguje, a nechal zprovoznit ten původní. Navíc upozorňují, že digitalizace celý proces zpomalí.

Šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš je však i přes veškerou kritiku spokojený. Bartošovo nadšení však nesdílí "otec-zakladatel" českého e-Governmentu, advokát a někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Ten se k věci vyjádřil ve svém komentáři na sociální síti facebook a Bartošovi poslal jasný vzkaz.



„Stát je složitý organismus. K jeho pochopení nestačí jen zvládnout státovědu, složit zkoušku ze správního či ústavního práva nebo vystudovat politologii.

K jeho pochopení je třeba vnímat ho jako soubor institucí, norem, procesů, technologií a zejména lidí.
K jeho pochopení je třeba porozumět tomu, čemu se zvyklo moderně říkat "mindset".

K proměně státu v efektivně fungující organismus je třeba mít vedle vize dostatek pokory, znalosti a pečlivosti.

K proměně státu v efektivně fungující organismus je ale třeba zejména schopnost si ji tvrdě a poctivě odpracovat.

Digitální stavební řízení mělo podpořit významnou část české ekonomiky - stavebnictví. Namísto toho přineslo její ochromení a ekonomické ztráty, a to jak pro soukromý, tak veřejný sektor. Přineslo navíc další prohloubení nedůvěry občanů ve státní administrativu, vládu i stát jako takový.

Příčina by se dala zjednodušeně shrnout do konstatování - tragicky neodpracováno!

Příčin je však mnohem víc. Na počátku to byl samotný výběr dodavatele a časový tlak, který tím vznikl. Je mimochodem až tragikomické, když garant zákona o zadávání veřejných zakázek postupuje v rozporu se zákonem (a utrácí miliony za externí právníky, aby se z toho vylhal).

Psali jsme:

Rolování nového a tak zásadního infrastrukturálního projektu ale především není jen o IT.

Je o připravenosti celého systému, celého workflow, včetně lidí, kteří s nim mají pracovat. Je o věrohodnosti projektu a jeho akceptovanosti uživateli. Je o důvěře v něj na obou stranách "úřední přepážky".

 "Zašpuntování" celého stavební řízení zahlcením stavebních úřadů ještě před samotným spuštěním nového systému, je dostatečně vypovídajícím důkazem absence důvěry v projekt a jeho vedení. Srovnám-li rollup CzechPOINTu, ISDS i ZRVS s "prací" Ivana Bartoše a jeho týmu, je příčinou jejího výsledku buď hrubé podcenění přípravy nebo hluboká neznalost procesní reality nebo přecenění vlastních schopností. Dá se to formulovat i jinak: příčinou výsledku je nepracovitost nebo nekompetentnost nebo domýšlivost. Anebo kombinace všeho!

Pro mnohé z nás to není překvapení. Při vzniku této vlády jsem napsal, že daň za Pirátské spoluvládnutí bude obrovská. Jen platit ji bude namísto Pirátů ne jen celá vláda, ale my všichni!" zakončil svůj facebookový komentář Langer.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?