Čunek vyrazil do boje o předsednický post, chce spasit lidovce

politika

Jiří Čunek se přihlásil do boje o předsedu KDU-ČSL. Na sjezdu v Olomouci by se měl lidovecký senátor v pátek a v sobotu utkat s dosavadním předsedou Marianem Jurečkou a jeho vyzyvatelem Markem Výborným.

Čunek vyrazil do boje o předsednický post, chce spasit lidovce
Jiří Čunek (KDU-ČSL)
14. října 2024 - 17:25
 
Jiří Čunek už jednou lidovce vedl. Je hlavním představitelem konzervativnějšího křídla strany a kritikem koalice SPOLU s ODS a TOP 09.

„Když se vám něco nelíbí, máte dvě možnosti: překousnout to nebo se pokusit o změnu. KDU-ČSL jsem věnoval 30 let života a nehodlám se smířít s tím, že skončí v propadlišti dějin. Proto budu kandidovat na jejího předsedu. Co chci, nejspíš už víte - vrátit stranu zpět ke konzervativním, tradičním hodnotám, na nichž vznikla,“ napsal Čunek na sociální síti X (dříve Twitter).

Čunek dále prohlásil, že strana se odklonila od své filozofie konzervativní strany.



„Příliš se rozpřáhla a tím rozbředla a rozmělnila své působení. Jsem přesvědčen, že přestože je to druhá nejstarší strana v republice, že má pořád co říct a je v tomto ohledu nezastupitelná v našem politickém systému. Nicméně se začala tlačit tam, kde je plno a kam ani vůbec nepatří, a to je liberální směr či liberální postoje, které zastupuje TOP 09, Piráti a STAN a tak dále. To je důvod, proč jsem se k tomu rozhodl,“ řekl agentuře ČTK Jiří Čunek.

V čele KDU-ČSL byl Čunek už v letech 2006 až 2009 po Miroslavu Kalouskovi, kterého vystřídal v čele strany poté, co Kalousek ve straně neustál to, že vyjednal s Jiřím Paroubkem menšinovou vládu se sociální demokracií, kterou měli tolerovat komunisté.

Psali jsme:

Čunek byl také místopředsedou vlády a ministrem pro místní rozvoj ve vládě Mirka Topolánka v letech 2007 až 2009, kterou vytvořila ODS spolu s lidovci a se Stranou zelených.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?