Čtěte, co napsal Orbán po schůzkách ze své mírové mise

politika

Přinášíme čtenářům český překlad dopisu maďarského premiéra Viktora Orbána předsedovi Rady EU Charlesi Michelovi, v němž maďarský premiér shrnul své nedávné schůzky, které nazval "mírovou misí, a formuloval určité návrhy.

Čtěte, co napsal Orbán po schůzkách ze své mírové mise
Viktor Orbán, maďarský premiér
22. července 2024 - 06:30

Protože se k obsahu tohoto dopisu již vyjádřili různí politici, včetně našeho premiéra Petra Fialy (ODS), zveřejňujeme překlad zmíněného dopisu, aby se s obsahem dopisu mohla seznámit i širší veřejnost.

„Vážený pane předsedo, 

níže naleznete souhrnné hodnocení mých nedávných jednání s představiteli Ukrajiny, Ruska, Číny, Turecka a prezidentem Donaldem J. Trumpem a několik návrhů k vašemu zvážení.
 
1. Obecně lze konstatovat, že intenzita vojenského konfliktu se bude v blízké budoucnosti radikálně stupňovat. 

2. Osobně jsem byl svědkem toho, že válčící strany jsou odhodlány se do konfliktu hlouběji zapojit a ani jedna z nich nechce vyvíjet iniciativy k příměří nebo mírovým jednáním. Lze tedy předpokládat, že napětí se nesníží a strany nezačnou hledat východisko z konfliktu bez výrazného vnějšího zapojení. 

3. Existují tři globální aktéři, kteří jsou schopni ovlivnit dění: Evropská unie, Spojené státy a Čína. Jako významného regionálního hráče musíme vzít v úvahu také Turecko jako jediného úspěšného prostředníka mezi Ukrajinou a Ruskem od vypuknutí bojů v roce 2022. 

4. Čína bude pokračovat ve své politice, která je formulovaná rovněž v mezinárodních dokumentech vyzývajících k příměří a mírovým rozhovorům. Aktivnější roli bude hrát pouze v případě, že šance na úspěch bude hraničit s jistotou. Podle jejich hodnocení tomu tak v současné době není.



5. Pokud jde o Spojené státy, na summitu NATO a při rozhovorech s prezidentem Trumpem jsem nabyl dojmu, že USA jsou v současné době silně zaměstnány prezidentskou kampaní. Stávající prezident vynakládá enormní úsilí, aby se udržel v soutěži. Je zřejmé, že není schopen změnit současnou pro-válečnou politiku USA, a proto od něj nelze očekávat, že by zahájil politiku novou. Jak jsme byli v posledních letech mnohokrát svědky, v takových situacích bude byrokracie bez politického vedení pokračovat v minulosti vytyčenou cestou. 

6. Při rozhovorech s prezidentem Trumpem jsem dospěl k závěru, že zahraniční politika bude v jeho kampani hrát jen malou roli, protože v ní dominují vnitropolitické otázky. Proto od něj do voleb nemůžeme očekávat žádnou mírovou iniciativu. Mohu však s jistotou prohlásit, že krátce po svém volebním vítězství nebude čekat až do své inaugurace, ale bude připraven okamžitě působit jako mírový zprostředkovatel. Má k tomu podrobné a dobře podložené plány. 

7. Jsem více než přesvědčen, že při pravděpodobném výsledku vítězství prezidenta Trumpa se poměr finanční zátěže mezi USA a EU výrazně změní v neprospěch EU, pokud jde o finanční podporu Ukrajiny. 

8. Naše evropská strategie ve jménu transatlantické jednoty kopíruje pro-válečnou politiku USA. Dosud jsme neměli suverénní a nezávislou evropskou strategii ani politický akční plán. Navrhuji diskutovat o tom, zda je pokračování této politiky do budoucna racionální. V současné situaci můžeme najít okno příležitosti k zahájení nové kapitoly naší politiky a to se silným morálním a racionálním základem. V této nové kapitole bychom se mohli snažit snížit napětí a/nebo vytvořit podmínky pro dočasné příměří a/nebo zahájit mírová jednání.

Psali jsme:

9. Navrhuji zahájit diskusi o následujících návrzích: 

a. iniciovat politické rozhovory na vysoké úrovni s Čínou o podmínkách příští mírové konference; 
b. při zachování současných politických kontaktů na vysoké úrovni s Ukrajinou debatovat o znovuotevření přímých diplomatických linek s Ruskem a rehabilitaci těchto přímých kontaktů; 
c. zahájení koordinované politické ofenzívy směrem ke globálnímu Jihu, jehož uznání jsme ztratili vzhledem k našemu postoji k válce na Ukrajině, což vedlo ke globální izolaci transatlantického společenství. 


10. Doufám, že mé informace a návrhy se mohou ukázat jako užitečný příspěvek k možným iniciativám, které při vhodné příležitosti a ve vhodném formátu předložíte vedoucím představitelům EU. 

S pozdravem,

Viktor ORBÁN 
Budapešť, 12. července 2024.”

(Překlad byl pořízen z anglického originálu, který si můžete přečíst ZDE).

(hýbl, miniszterelnok.hu, foto: arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?