Co zbyde z České pošty? Transformační plán za osm miliard

politika

Dozorčí rada České pošty v úterý schválila transformační plán, který počítá do dvou let s rozdělením podniku. Schválení plánu bylo podmínkou pro jeho projednání vládou. Pošta to oznámila v tiskové zprávě.

Co zbyde z České pošty? Transformační plán za osm miliard
Ilustrační foto
28. června 2023 - 08:30

Transformace České pošty spočívá podle dřívějších informací v rozdělení pošty na provozovatele poboček poskytujícího služby objednané státem a komerční logistickou firmu.

Vláda by se podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) plánem měla zabývat na svém středečním zasedání tento týden, nebo na zasedání 12. července. Detaily plánu pošta tají a chce je představit zřejmě ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Plán podle pověřeného zástupce generálního ředitele Miroslava Štěpána jasně definuje důvody, proč Českou poštu zachránit a do jaké podoby ji transformovat, aby byla přínosem pro stát a občany. 

­­„Je to plán, který reaguje na aktuální i budoucí potřeby společnosti vyplývající z digitalizace státní správy a nutnosti snižovat náklady na provoz státu,“ uvedl.


Česká pošta je v posledních pěti letech ztrátová kvůli úbytku provozu i nedostatečné úhradě nákladů státem. Loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy korun na 1,725 miliardy korun. Bez zrušení 300 z 3200 poboček by letošní ztráta dosáhla čtyři miliardy korun a firma by skončila v insolvenci.

Podle Štěpána poště chybí ročně stovky milionů korun za služby pro stát, které jí ale nehradí, protože má stanovený limit pro úhradu ve výši 1,5 miliardy. Za pět let přesáhla kumulovaná ztráta z těchto služeb čtyři miliardy Kč.

Také jsme psali:

Náklady na transformaci České pošty zřejmě podle dřívějšího Rakušanova vyjádření přesáhnou osm miliard korun. Podnik má na transformační proces použít státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Poskytnutí prostředků od státu by zřejmě podléhalo schválení Evropskou komisí.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif