Co říká Fiala je lež. Vojtěch Filip o válce a míru

politika

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se kriticky vyjádřil k nedávnému mírovému summitu o Ukrajině ve Švýcarsku, kdy prý bylo předem jasné, že nepřinese žádné výsledky. A slova českého premiéra Fialy, že kdo chce mír, nehájí české zájmy, označil za lži.

Co říká Fiala je lež. Vojtěch Filip o válce a míru
Vojtěch Filip
22. června 2024 - 06:30

V pořadu Aby bylo jasno se Filip vyjádřil také k nedávným volbám do Evropského parlamentu, kde do voleb do kandidovala KSČM s některými dalšími stranami v koalici pod značkou STAČILO! a získala necelých deset procent hlasů a dva poslanecké mandáty. Filip považuje takový výsledek za velmi dobrý.

„Podařilo se nám navrátit část voličů, kteří volili radikální levici. A samozřejmě je potřeba za to poděkovat Kateřině Konečné,“ začal Filip a dodal, že v koalici Stačilo! se podle něj ukázala budoucnost pro levicové voliče v České republice.

Filip si také nemyslí, že úspěch značky STAČILO! znamená konec KSČM v České republice.

„Myslím, že STAČILO! je dnes dobrá značka, protože některých rozhodnutí vlády České republiky stačilo a některých rozhodnutí z Bruselu stačilo ještě více. Je to normální spolupráce, a nakolik bude značka KSČM zachována, záleží jen na členech komunistické strany. Já vidím tu budoucnost pozitivně,“ vysvětlil bývalý předseda strany.



„Myslím, že ta zkušenost s neoliberalismem, s některými konzervativními přístupy ukazuje dobrou budoucnost české levice. Záleží na tom, aby ti, kteří ji představují, byli schopni komunikace mezi sebou, nevyhýbali se té komunikaci ani tomu, aby přesně stanovili program, který ty lidi osloví. Je důležité, aby si reprezentace české levice rozuměla s českým občanem, myslím, že taková naděje tady je,“ vysvětlil Filip.

V této souvislosti poukázal na to, jak v eurovolbách posílily strany, které prosazují národní zájmy. Například v Maďarsku, v Srbsku, v Nizozemsku atd.

„Jsou to politické strany, které říkají ‚Prosím vás, starejte se o vlastní lidi ve vlastní zemi. Říkejme to nahlas našim partnerům a snažme se to řešit nějakým diplomatickým způsobem na úrovni Evropy, OSN apod.,“ pokračoval Filip, který v pořadu moderátorky Jany Bobošíkové Aby bylo jasno neopomněl zmínit nedávný mírový summit ve Švýcarsku.



„Bylo to horší než plácnutí do vody. Jak chcete jednat o mírovém urovnání konfliktu, když tam není jedna ze stran sporu? Nemohlo to mít žádný úspěch. Mírový summit byl výlet do Švýcarska. Organizátoři toho by si asi zasloužili propadnutí v základní politické škole,“ řekl Filip k průběhu summitu a divil se, že český premiér Petr Fiala (ODS) neustále opakuje, že kdo chce mír na Ukrajině, nepochopil, o co jde... tedy že kdo chce mír, nehájí zájmy České republiky.

Psali jsme:

„To je lež. Jestli se má mluvit o míru, tak se musí mluvit mezi těmi, kteří jsou ve sporu. Na to je platforma OSN. Jestliže naši ústavní představitelé říkají, že budeme dál vyzbrojovat Ukrajinu, tak v podstatě podporují nikoliv mír, ale podporují kroky ke vzniku nějakého globálního konfliktu. Tohle není možné, musím to zásadně odmítnout,“ vyjádřil Filip své přesvědčení o tom, jak by měla skutečně vypadat mírová jednání.

(dan, pvnizpravy.cz, repro: abj)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?