Co když Kalousek tu stranu založí? Marková o falešném spasiteli

politika

Na "falešného" pravicového spasitele upozornila Jana Marková, která byť s exministrem financí Miroslavem Kalouskem v jeho hodnocení a kritice vlády souhlasí, tak před jeho "znovu zjevením" na domácí politické scéně varuje.

Co když Kalousek tu stranu založí? Marková o falešném spasiteli
Jana Marková
3. září 2024 - 08:55

Vláda zveřejnila dosud utajovaný návrh rozpočtu na příští rok a vněm plánuje schodek 230 miliard korun, ten "jen" o 22 miliard nižší než letos. Zarážející je, že to vláda plánuje v době, kdy není žádná krize a tudíž vláda nemusí mít mimořádné vysoké výdaje.

Čísla výdajů i příjmů rozpočtu okomentoval pro server deníku Echo24 dlouhodobý kritik vládní rozpočtové politiky a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek, který hovoří o „účetním zoufalství“ a „čisté zlodějině“. Na "falešného" spasitele ale obratem upozornila Jana Marková, která byť s Kalouskem v jeho hodnocení vlády souhlasí, tak před jeho "znovu zjevením" na domácí politické scéně varuje.

„Jak toho člověka z mnoha důvodů nemůžu vystát, tak prostě zase souhlas. Tady ta vláda to dovedla do takového šílenství a zoufalství, že musím opakovaně, a téměř bezvýhradně souhlasit Miroslavem Kalouskem. Je to pro mne něco, jako když zamrzne peklo, nebo když vás pomalu napichují na kůl. Jeho aktuální komentář pro deník Echo24 zcela výstižně komentuje zásadní pochybení a lži této vlády, co se rozpočtu týká. Navíc má vše podpořeno naprosto neoddiskutovatelnými důkazy a konkrétními čísly.



Samozřejmě, že každý z nás, včetně mě, by si tam našel ještě další věci, které by v rozpočtu kritizoval, ale on kritizuje to nejpodstatnější, tedy to, co by bylo očekáváno od pravicové vlády, za kterou se ona sama drze prohlašuje. 

Tedy především naprostou neschopnost snižovat náklady státu. Místo toho je rozežraně úřednicky navyšuje, a to ještě úplně blbě.  

Taky téměř nulové snižování dluhů i přesto, že Petr Fiala na tiskové konferenci slíbil, že bude snižovat dluh o 1% HDP každý rok. Největší terčem kritiky se pak stala nesmyslná daň windfall tax. Ta má totiž platit i příští rok, což označil Miroslav Kalousek za čirou zlodějnu, což taky daň, která postihuje prakticky jen ČEZ, v roce 2025 taky je. Vše, co mělo být dočasné, zdá se býti na trvalo. 

Prostě je to tak, že teď už žádná krize není. Ani energetická, ani jakákoliv jiná, tudíž nezodpovědná rozpočtová politika vlády nemá absolutně žádný důvod, tedy kromě diletantství jednotlivých ministerststev a celé té vlády dohromady.

Psali jsme:

Já se bojím opravdu jediného. Že Kalousek tu stranu založí, vymete voliče znechucené petismečkou, ale neochotné to hodit akternativě, a budeme přesně tam, kde už jsme jednou byli. On se totiž Miroslav Kalousek samozřejmě nezměnil, ale tahle vláda je tak děsivá, že bude vypadat jako pravicový spasitel právě on. A to je hodně, ale hodně smutné," uzavřela svůj komentář na facebookovém profilu Marková.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif