Čím víc ohně v Izraeli, tím rychlejší konec na Ukrajině, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Populární český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Čím víc ohně v Izraeli, tím rychlejší konec na Ukrajině, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
7. října 2024 - 06:05

CHARAKTER LIPÁNEK, NESMRTELNÝ KALOUSEK A BOMBARĎÁK HŘEBEJK. Náš minulý rozhovor jsme končili rekapitulací oslavy 80. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana, která se konala v hotelu Štekl v Hluboké n. Vltavou. A jak se ukázalo, Zeman oslavou svých osmdesátých narozenin "přepisoval dějiny". Ještě nikdy v historii se nestalo, aby na soukromou oslavu na Hlubokou zamířilo tolik významných hostů z celého světa. A to i přesto, že jihočeské městečko kdysi hostilo i ruského cara Alexandra I. Mezi hosty byli např. maďarský premiér Viktor Orbán, polský prezident Andrzej Duda, slovenský prezident Peter Pellegrini, slovenský premiér Robert Fico, prezident Srbska Aleksandar Vučić či bývalý prezident ČR Václav Klaus. Na slavnostní večeři byl také expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, bývalá ministryně financí Alena Schillerová, místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě), europoslankyně Kateřina Konečná (STAČILO!), guvernér České národní banky Aleš Michl, předseda strany PRO Jindřich Rajchl či místopředseda SPD Radim Fiala. Filmový režisér Jan Hřebejk tuto událost okomentoval na sociální síti X následovně: „Propásli jsme možnost vybombardovat hotel Štekl, netvařme se proto překvapeně, až to vezmou (v Evropě) do ruky".

Co říkáte na tento nenávistný výrok režiséra Hřebejka a jak je možné, že nekoná ani Foltýn, ani orgány činné v trestním řízení?

Má pravdu, Hřebejk... vezmou to tady do ruky. Už za rok. A Honzík s tím nemůže udělat nic jiného, než se užírat žlučí a předvádět světu svou nenávist a omezenost.

Já nevolám po jeho potrestání, protože ctím svobodu slova. Každý má plné a neomezené právo ze sebe udělat debila a pokud ho chce využít, neměl by mu v tom bránit ani vrchní prokurátor, Igor Mříž. Ale samozřejmě budu poukazovat na ten dvojitý kilometr, kdy Slávek Popelka za mnohem mírnější výroky sedí a Hřebejk či řeporyjské prase jsou naprosto v klidu. 

Ale jen ať Hřebejk mluví. Nikdo nedělá Fialovi horší službu. Může si podat ruku s Foltýnem. Na drtivé prohře pravdy a láska v příštím roce bude mít větší podíl než všichni ti, co se sešli v hotelu Štekl. 

Ve vládě opravdu skončili Piráti... tedy až na ministra zahraničí Jana Lipavského. Ten sice také "odešel" z vlády, ale zároveň dal sbohem Pirátům a tudíž může ve své pozici pokračovat. Ústředními body jeho politiky budou podle něj nadále bezpečnost či situace na Ukrajině. Jan Lipavský ale přeci žádný mandát od voličů nemá… komu tedy teď slouží a koho poslouchá?

Nevím, kdo je Lipavského loutkovodič, ale rozhodně potvrzuji, že Lipavský slouží a poslouchá velice dobře a horlivě. Zároveň ukázal, že takové přízemní věci, jako morálka či věrnost, mu nic neříkají. Kdyby mu přinesli papírek, že odteď je Eastasie odjakživa ve válce s Oceánií, bez problémů by přepnul mozek.

Ostatně, kdo by dneska chtěl ministra zahraničí dělat? Za chvíli se bude lámat chleba. Budou volby v USA, ukrajinská armáda se rozpadá před očima, blízký východ hoří... Není lepší, nechat tam toho blba, než do prohrané bitvy poslat někoho opravdu užitečného, kdo bude muset v budoucnu nějak napravit, co bakalář Lipánek napáchal?



Karel Čapek kdysi napsal: „Kdo zradil jednou, zradí vždycky. Nikdo se nestal přeběhlíkem, kdo jim nebyl vždycky. Člověka nepředěláš, jen se vždy jinak vybarví!“  Měli by mít Lipavského „političtí chlebodárci" obavy?

Ne, to Lipavský by měl mít obavy. Je totiž dokonalým Vaškem, který šel s pány na led. Teď si za ně zláme nohy a v jeho případě mu to možná i srazí vaz. 

Zajímavé bylo vyjádření ministra vnitra a šéfa STANu Víta Rakušana, který okomentoval způsob vyhazovu Ivana Bartoše z funkce těmito slovy: „Fialův postup neumím vysvětlit. Bartoše je mi líto. Odchod Pirátů z vlády není dobrý.“ Nemáte pocit, že Rakušan začal znovu tak trochu premiérovi a jeho ODS „mydlit schody“? Není to přeci poprvé a do roka tu máme sněmovní volby…

Rakušan nějak musí zařídit, aby to vypadalo, že v té ultraneoblíbené vládě vůbec nebyl, nikdy nevyvěsil pytel na mrtvoly, nikdy nedošlo ke střelbě na filozofické fakultě a samozřejmě neměl šifrovaný telefon. Tohle je podle mě začátek. Znáte to úsloví: Spolu chyceni - spolu pověšeni. STAN se teď musí od Fialy nějak oddělit. Ostatně, původní modré straky už také Fialu opouštějí a říkají si, že bude lepší být opět kmotrem a mafiánem, ale hlavně nebýt součástí SPOLU.

Osobně bych se vůbec nedivil, kdyby došlo na úřednickou vládu, která bude mít jediný úkol - být ještě neoblíbenější než Fiala. 

Neklidné politické vody posledních dnů však kromě odchodu Pirátů z vlády a setrvání Lipavského ve funkci ještě více rozčeřilo vystoupení Miroslava Kalouska z TOP 09, kterou kdysi spoluzakládal s Karlem Schwarzenbergem. A spekulace o založení nové strany sílí. Pakliže Kalousek skutečně založí nový politický subjekt, jako má podle Vás šanci uspět v parlamentních volbách?

Kalousek přichází ve stejné chvíli jako před patnácti lety. Opět si vyčíhal dobu krize, opět si bude hrát na zachránce pravice a opět mu to vyjde. Proč bych si měl myslet, že neuspěje stejně jako tenkrát? Vnější okolnosti jsou stejné, Kalousek je stejný.... Myslím, že jeho nová strana může klidně ve volbách udělat patnáct procent.  

Jak by Kalouskova nová strana mohla ovlivnit voličský elektorát současné koalice SPOLU?

Kalousek byl ministrem ve vládě ODS, měl koalici s hnutím STAN, byl členem Lidovců a byl zakladatel TOPky. Je schopen všem těmto stranám vysát voliče a tím je vykastrovat. Už jsem té straně dal i jméno: KASTRÁT. Kalouskova strana temna. Uvidíte, že název i zkratka budou přesně odpovídat budoucí situaci. 

Napětí na Blízkém východě roste, Izrael zahájil invazi do Libanonu a další válečný konflikt je na spadnutí. Nejen Írán a USA zvažují své možnosti a rozsah svým možných úderů a vojenských operací. V této souvislosti zablokovala Česká republika společné prohlášení Evropské unie vyzývající k „okamžitému příměří“ mezi Izraelem a Hizballáhem. Sedmadvacítka tak k vyostřujícímu se konfliktu nemohla vydat jednotné prohlášení. Jak si vysvětlujete přístup české vlády a neustálou podporu války a zabíjení namísto příměří?
 
Česká vláda kopíruje ohledně Izraele americké postoje. To je celé. Z nějakého důvodu se Lipavskému zdá lepší lézt do řiti raději Bidenovi než Leyenové. Možná proto je pořád ještě ve funkci... Ale celé to společné prohlášení EU  tak jako tak nemá žádnou relevanci. Na EU nebere ohled ani malá Gruzie, natož jaderná mocnost Izrael. Blízký východ si půjde svou cetou bez ohledu na deset takových prohlášení. 

Jak podle Vás může ovlivnit případná „velká válka“ na Blízkém východě rusko-ukrajinský konflikt?

Už se stalo... ve chvíli, kdy Hamás zaútočil na Izrael, bylo na Ukrajině rozhodnuto a v USA se začali dohadovat, jestli jí vůbec přiklepnou slíbené válečné peníze. Proč asi? Protože nebylo jisté, jestli je nebude potřebovat Izrael. Ani Američané nemají nekonečné peníze.

Psali jsme:

Berte to tak, že část podpory Ukrajině bude přesměrována do Izraele. Navíc, konflikt v Libanonu (zatím v Libanonu) odkloní pozornost od ukrajinské porážky. Ne pro nás, samozřejmě, ale pro americkou veřejnost. Čím víc ohně v Izraeli, tím rychlejší konec na Ukrajině. 

Ukrajinský šéf diplomacie Andrij Sybiha prohlásil, že je Ukrajina připravena uzavřít příměří i za cenu územního kompromisu. K tomuto řešení se překvapivě začal přiklánět i německý kancléř Olaf Scholz a i náš prezident Petr Pavel to vidí jako realistické řešení. Přibývá podle vás "proruských švábů", nebo se prostě jen ukazuje, "chcimíři" měli celou dobu pravdu?


Chcimíři prostě nepodceňovali Rusko. Stejně tak chcimíři nepodceňují arabský svět, který už se fakt nepodobá době před třiceti roky. Chcimíři si myslí, že válka být neměla, nebo měla být rychle ukončena. Chcimíři vědí, že Rusko nedělá sovětské impérium, ale nechce si pustit NATO k hranicím víc než je nutné. Chcimíři vědí, že Rusko není zaostalé, ale specifické.

Kdyby mocní naslouchali chcimírům, mohlo milion Ukrajinců žít, nemuseli jsme mít kousek od nás zhroucený stát a nemusel celý svět vidět, jak slabí ve skutečnostmi jsme, i přes stále ještě impozantní HDP. 

Být první dámou se vyplácí. Měsíční "kapesné" skoro 100 tisíc by od příštího měsíce měla pobírat bývalá politručka a manželka prezidenta Petra Pavla. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci, kterou na konci září představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nepřijde Vám to jako absolutní výsměch o tom jednat a uvažovat a v době, kdy vláda schválí jednorázovou pomoc lidem postižených povodněmi ve výši 40.000 Kč, kdy má naše země největší rozpočtové schodky, zvedají se všem daně a krátí se důchody?

Já to beru jako další otvírák očí. Zase si další lidé uvědomí, kdo nám vlastně vládne a jak to s námi myslí. Samozřejmě, že je to výsměch a plivanec do tváře lidem, kteří nemají na topení a obracejí každou korunu. Je to výsměch těm, kterým inflace sežrala úspory a těm, kteří musejí mít dvě práce, aby se uživili.

A zároveň to ukazuje poměry v prezidentské rodině. Ani bezmála šest set tisíc měsíčně jim nestačí, aby vyšli se svým příjmem. Tak si to ještě zvýšili. Co koukáte, lůzo. Každý může být prezidentem, ne?

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?