Černé na bílém: Jurečka usvědčen ze lži! Kde je k sakru Foltýn?

politika

Silného zastání se dostalo Kateřině Konečné (STAČILO!) od Unie bezpečnostních složek, které usvědčilo lidoveckého ministra Mariana Jurečku ze lži a dezinformací. Co na to pan plukovník Foltýn?

Černé na bílém: Jurečka usvědčen ze lži! Kde je k sakru Foltýn?
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
24. září 2024 - 07:22

„Pamatujete tu čtvrteční nevyváženou frašku v ČT, kde byl Jurečka jak utržený ze řetězu a spolu s Dozimetrem Rakušanem mě obvinili, že lžu o tom, jak se (ne)přidávalo policistům? Tady je vyjádření Unie bezpečnostních složek," zveřejnila na svém facebooku Konečná a sdílela oficiální zmíněné vyjádření:

"Dementujeme vyjádření místopředsedy vlády Mariana Jurečky, který ve včerejší předvolební Superdebatě hovořil o tom, že celé tři roky vláda zvyšuje platy policistům!!!

V roce 2021 nedošlo k žádnému zvýšení tarifů příslušníkům bezpečnostních sborů, ačkoliv průměrná míra inflace za celý rok 2021 činila 3.8 % a jednalo se o nejvyšší inflaci od roku 2008. Průměrná mzda v roce 2021 se zvýšila o 5.6 %.

V listopadu 2021 předchozí vláda Andreje Babiše schválila nařízení, které mělo zvýšit od 1. ledna 2022 stupnici základních tarifů pro příslušníky bezpečnostních sborů o 1000 Kč. K tomuto zvýšení však nedošlo a současná vláda vydala dne 29. prosince 2021 nové nařízení, které zvýšilo stupnici základních tarifů pro příslušníky bezpečnostních sborů pouze o 700 Kč. V této době už vláda věděla, že za rok 2021 budeme mít za posledních více jak deset let jednu z nejhorších inflací v České republice.  Následoval celý rok 2022, kdy inflace v tomhle roce dosáhla astronomických 15.1 %. Průměrná mzda v roce 2022 se zvýšila o 6.5 %.



Na astronomickou inflaci v roce 2022 reagovala vláda tak, že příslušníkům bezpečnostních sborů od 1. ledna 2023 navýšila stupnici základních tarifů o 10 %. Toto opatření však nezabránilo propadu platů příslušníků, protože těm se vzhledem k inflaci za rok 2022 reálně platy snížily. Za rok 2023 dosáhla inflace dalších extrémních hodnot, a to 10.7 %. 

Ministr vnitra Vít Rakušan si toho byl vědom a začal v březnu 2023 na jednáních s odbory i veřejně slibovat, že policistům a hasičům přidá 10 % do tarifu od 1. ledna 2024, aby na konci roku 2023 na schůzce s odborovými organizacemi sdělil, že státní rozpočet je v obrovském deficitu, a proto k žádnému zvýšení stupnice tarifů nedojde. 

V aktuálním roce 2024 k žádnému zvýšení platů příslušníků bezpečnostních sborů nedošlo, ačkoliv v tomto roce ministr vnitra Vít Rakušan veřejně při debatách s občany sděloval, že se zasadí o 10 % navýšení tarifů ještě v tomhle roce. Bohužel jeho sliby nebyly opět naplněny, ačkoliv je veřejně proklamoval.

Vzhledem k extrémní inflaci v letech 2021 a 2022, tak v posledních třech letech došlo k propadu reálných platů příslušníků o téměř 20 %. Příslušníci bezpečnostních sborů jsou jednou z nejpostiženějších kategorií státních zaměstnanců, kterým bezprecedentně za vlády Petra Fialy klesly reálně platy!!!

Psali jsme:
 
Není tak pravdou, že ve včerejší Superdebatě Kateřina Konečná lhala, jak veřejně sděloval ministr Jurečka. Příslušníkům tato vláda 3 roky platy opravdu nezvyšuje a jejich reálná hodnota naopak klesla o 20 %. 

Závěrem dodáváme, že průměrný plat policisty ve vtahu k průměrné mzdě setrvale klesá a v roce 2025 je např. průměrný plat policisty predikován na pouhých 118 % průměrné mzdy, ačkoliv za předchozí vlády dosahoval hodnot 130 až 140 % ve vztahu k průměrné mzdě.

S navýšením objemu platů na příští rok o 5 % pro příslušníky bezpečnostních sborů, tak zásadně nesouhlasíme, neboť takové zvýšení považujeme za nedostatečné ve vtahu ke stabilizaci bezpečnostních sborů," píše se v oficiálním vyjádření Unie bezpečnostních složek.

Ministr Jurečka je už po několikáte veřejně usvědčen ze lží, ale zatím mu to stále prochází. Vládní lži jsou pro cenzora Otakara Foltýna evidentně ten "správný narativ"...

(nov, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?