Čáry máry fuk, chyba volebního softwaru a mandát je fuč

politika

Nástup AfD a debakl vládních stran.S tím se však současná německá vládní garnitura nemůže vyrovnat, a tak přispěchala na pomoc "softwarová chyba" a rázem se počet mandátů změnil. Volební "lahůdku" si nenechal ujít Michal Hašek (PRO).

Čáry máry fuk, chyba volebního softwaru a mandát je fuč
Michal Hašek (PRO)
4. září 2024 - 07:22

Vládní strany zažily ve volbách naprostý debakl a strana Alternativa pro Německo (AfD) zvítězila s ohromným náskokem před ostatními stranami v nedělních zemských volbách v Durynsku, se ziskem 32,8 procenta, v Sasku se ziskem 30,6 procenta pak zůstala skončila těsně na místě druhém. Současná vládnoucí německá garnitura se tím stále nemůže vyrovnat, a tak přispěchala na pomoc "softwarová chyba" a rázem se počet mandátů změnil.

"Německý volební systém je složitý, a proto je spravedlivý". Pod tímto heslem totiž funguje organizace, která v noci po ohlášení výsledků voleb zpochybnila přepočet volebního výsledku AfD v Sasku. Volební úřad posléze výsledky změnil a AfD společně s CDU kvůli tomu přišly o jednoho poslance ve prospěch Zelených a sociálních demokratů. Alternativa kvůli tomu nebude mít v zemském sněmu blokační menšinu k návrhům, které se schvalují kvalifikovanou šedesátiprocentní většinou.



"Volebnímu softwaru" se vysmál advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO), který zároveň také varoval před nově schválenou korespondenční volbou. 

„Tak volby v Sasku nerozhodli jenom voliči, ale také “volební software”! Když se ukázalo, že AFD (a tím se jí ani jejího programu nijak nezastávám, je mi mnohem blíže BSW, tedy konzervativní levice) bude mít blokační minoritu 41 hlasů v saském zemském parlamentu, objevila se na popud aktivistické neziskovky chyba ve volebním software, AFD přišla o 1 mandát (vítězná CDU také) a tím i o blokační minoritu. Už se těším na příští sněmovní korespondenční volby v ČR," napsal s notnou dávkou ironie na facebooku advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO). 

Nad "podivným" přepočtem hlasů se pozastavil také ekonom Pavel Šik. 

„Co jsme schopni v Německu udělat, aby AfD neměla v Sasku blokovací menšinu v parlamentu? Cokoli. I oznámit druhý den tzv chybu softwaru, kvůli které bude mít CDU a AfD v saském parlamentu o jedno křeslo míň a SPD a Zelení o jedno křeslo víc. Může tak vzniknout pravděpodobná absurdní koalice CDU, SPD a Zelených bez toho, aby ji AfD v zemském parlamentu blokovala.

Psali jsme:

CDU prý na deal přistoupila a vedoucí saských voleb, jistý Martin Richter ze statistického úřadu může klidně spát, protože udělal pro demokracii maximum. Nemožné na počkání, zázraky i u korespondenčních voleb do tří dnů," napsal k přepočtu mandátů ekonom Pavel Šik.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif