Být první dámou se vyplácí. Měsíční "kapesné" skoro 100 tisíc

politika

První dámě Evě Pavlové by mohl stát od příštího rok přispívat na výdaje částkou 95 tisíc korun. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci, kterou na konci září představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Být první dámou se vyplácí. Měsíční "kapesné" skoro 100 tisíc
Eva Pavlová, manželka prezidenta
5. října 2024 - 07:50

Nová úprava se opírá o návrh zákona, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle novely zákona o platu představitelů státní moci by manžel nebo partner prezidenta republiky měl nárok na „víceúčelovou paušální náhradu výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 % víceúčelové paušální náhrady prezidenta republiky.“ 

Jak zveřejnil deník Blesk, pro první dámu Evu Pavlovou by to znamenalo měsíční částku 95 250 korun.

První dáma se k návrhu přímo nevyjádřila, ale na svém webu zdůraznila: „K úkolu první dámy přistupuji s velkým smyslem pro povinnost a chápu ji jako službu vlasti.“



„Když by paní Pavlová měla sama jet na nějakou cestu, tak lidé okolo, zaměstnanci kanceláře, mají zaplaceno vše. Hotel, letenky, co je potřeba. Ale ona by si to platila sama, respektive platil by to manžel z náhrad. Teď na to bude mít svůj rozpočet,“ řekl k návrhu zákona Blesku bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

Sklenář dodal, že pokud návrh projde, půjde minimálně v našem regionu o zásadní změnu. Jediná zem, kde jde o oficiální funkci první dámy, jsou Spojené státy. Jinak to nikde není zakotveno. Poprvé v historii totiž má být výkon funkce prvních dam také finančně ohodnocen.

Psali jsme:

Základní plat prezidenta pro letošní rok představuje částku 341 200 korun. Od roku 2011 sice podléhá dani, neodvádí se z něj však zdravotní a sociální pojištění. K tomu měsíčně hlavě státu náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada ve výši 317 500 korun.

Na sociálních sítích vyvolala informace o novele zákona, ze kterého by měla nově těžit prezidentova manželka, velký rozruch.

„To je nehoráznost. Prezidentova manželka bude nově dostávat ze státního rozpočtu 95 tisíc korun měsíčně. To prezidentskému páru nestačí prezidentova půlmilionová výplata měsíčně plus statisícová generálská výsluha?", okomentoval stručně "kapesné pro Evičku" předseda SPD Tomio Okamura, načež zveřejnil na svém facebooku krátké video:


„Tak milí voliči, váš nejlepší premiér si řekl v době, kdy naše zem má největší rozpočtové schodky, zvedají se všem daně a krátí důchody, že váš nejlepší "známkový" a polepšený prezident dostává asi málo peněz z vašich daní. Tedy, že jeho plat s náhradami 658.700 měsíčně, je na reprezentaci jeho manželky málo a i ona by měla dostávat své "politručné" a tak Ministerstvo práce navrhlo třeba 95.000,-. Tak jak? Pořád prima generál a premiér, nebo už se začínáte konečně fackovat za svou nebetyčnou hloupost?" napsal na síti X režisér a spisovatel Jan Tománek.

„To je absolutní výsměch, uvažovat a jednat o tom v době, kdy vláda schválí jednorázovou pomoc lidem postižených povodněmi ve výši 40 000 Kč!" poznamenala na facebooku zastupitelka Ústeckého kraje a města Litvínov a ekonomická expertka strany PRO Ivana Turková.

„´Dobrých zpráv´ takto po ránu není nikdy dost… aneb to snad nemůže nikdo myslet vážně! Ale oni to asi naprosto vážně myslí," povzdechla si senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.  

(nov, prvnizpravy.cz, repro: abj)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?