Budoucnost ODS? Zrušit Spolu a mluvit s Turkem i s ANO, říká Zahradil

politika

Bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS) si myslí, že do sněmovních voleb by měla ODS kandidovat samostatně a otevřít si cestu pro vládní spolupráci s hnutím ANO.

Budoucnost ODS? Zrušit Spolu a mluvit s Turkem i s ANO, říká Zahradil
Jan Zahradil (ODS)
22. června 2024 - 07:22

„Myslím, že si to můžeme přiblížit na několika číslech. Když jsme kandidovali v roce 2019 samostatně, tak jsme měli plus minus 15 procent. Znamenalo to čtyři mandáty. Letos jsme kandidovali jako koalice Spolu a jsou z toho tři mandáty, což je mimochodem druhý nejhorší výsledek ODS v historii voleb do Evropského parlamentu. A odpovídá to podpoře asi tak 11 až 12 procent.Myslím, že kdybychom kandidovali samostatně, ty mandáty bychom měli čtyři. Vlastně charitativně zachraňujeme politické subjekty, jako je třeba TOP 09, která by se samostatně do Evropského parlamentu zřejmě ani nedostala. Teď má dva mandáty. Zachraňujeme je na vlastní úkor. Čili jak já říkám, náklady platíme my, benefity shrábne někdo jiný," vysvětlil Zahradil v pořadu PoliTalk na serveru novinky.cz, kde také padla otázka ohledně možného vyjednávání a spolupráce s hnutím ANO.

„Nemám vůbec problémy vyjednávat s hnutím ANO. Na krajské úrovni to uvidíme letos na podzim po volbách, ani krajské ODS s tím žádný problém mít nebudou. Já se hnutí ANO neštítím. Je to relevantní politický subjekt na české politické scéně. Je v něm angažovaná celá řada bývalých členů ODS. Je to normální politická formace, se kterou můžeme vyjednávat," odpověděl Zahradil.



Podle moderátorky by ale ODS v koalici s hnutím ANO jen těžko prosazovala svůj pravicový program. Zahradil ji ale vysvětlil, že ta domněnka je mylná a řekl proč.

„To si nejsem tak úplně jist. Mám pocit, že těch průsečíků je tam docela dost. Kdybychom sestavovali vládu na bázi dvou politických subjektů, tak je to stabilnější vláda, kde těch kompromisů nemusíte udělat tolik, protože dva se vždycky snáze dohodnou.

Netlačím na pilu. Jenom říkám, že ostentativní odmítání hnutí ANO, ten Antibabiš, není příliš prozíravé," řekl Zahradil, který následně odpovídal na dotaz, proč šel po vyhlášení výsledků voleb pozdravit do štábu Přísahy a Motoristů Filipa Turka a také zda-li neuvažuje o tom, že by z ODS přestoupil k Motoristům.

„Přišel jsem ho pozdravit, přišel jsem mu poblahopřát. Zaregistroval jsem, že pan Turek vyjevil přání vstoupit v Evropském parlamentu do stejné frakce, ve které už se nachází ODS. Vyvozuji z toho, že tam nějaký překryv je, že se pan Turek vyprofiloval napravo na politické scéně. Je to zajímavý nový fenomén na české politické scéně a ODS by s ním měla komunikovat," zodpověděl Zahradil první dotaz, načež vyvrátil spekulace o možném politickém angažmá u Motoristů.

Psali jsme:

„S panem Macinkou určitě rád budu chodit občas na pivo, ale že bych odcházel z ODS a vstupoval k Motoristům, to vůbec není na pořadu dne. Jsem v ODS od roku 91 a věřím, že strana se může změnit. Myslím, že se má změnit, a myslím, že se může změnit, a chci na tom pracovat a uvidíme, jestli se to podaří," uzavřel Jan Zahradil.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?