Budoucnost lidovců? Volba předsedy rozhodne o přežití strany

politika

Tento pátek a sobotu se bude konat klíčový sjezd KDU-ČSL, kde se bude volit nový předseda. Volba, která rozhodne nejen o osobě lídra, ale i o samotném směřování strany a možná i existenci.

Budoucnost lidovců? Volba předsedy rozhodne o přežití strany
Z volebního sjezdu lidovců 2017
17. října 2024 - 07:22

Je třeba si přiznat, že současná KDU-ČSL balancuje na pokraji politického propadliště. Preference strany oscilují kolem ubohých 3 %, což je hluboko pod hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Kdo stranu povede, určí, zda se KDU-ČSL propadne do bezvýznamnosti, nebo si konečně uvědomí, jaké voliče musí oslovit, aby přežila.

O předsednické křeslo usilují tři kandidáti: současný předseda Marian Jurečka, který se do role lídra znovu tlačí, i když nesplnil své vlastní sliby. Dále Marek Výborný, bývalý předseda, který prosazuje liberálnější směr. A nakonec Jiří Čunek, jediný kandidát, který skutečně reprezentuje konzervativní hodnoty, na nichž byla strana postavena.

Liberální past Jurečky a Výborného

Jurečka i Výborný se zoufale snaží udržet stranu ve vleku středových a liberálních sil, často ve spojenectví s ODS. Jejich strategie? Přizpůsobit se moderním liberálním trendům a oslovit širší spektrum voličů. Jenže to je fatální chyba. KDU-ČSL nikdy nemůže získat hlasy liberálů či progresivistů. Komunity jako LGBT a liberální městští voliči mají své jasné favority jinde. Naopak, tímto směřováním odcizují tradiční voliče, na které strana vždy spoléhala: konzervativní rodiny, křesťany, starší voliče z venkova. Tito lidé chtějí ochranu rodinných hodnot, národní identity a zachování křesťanských základů evropské společnosti. Přizpůsobovat se liberálnímu proudu znamená ztrácet základní pilíře, které KDU-ČSL držely v politické hře po celé dekády.



Oslovit mladé, ale ne liberály

Naopak, potenciál oslovit mladé konzervativní voliče je zde, ale k tomu je nutná změna kurzu. Mladí lidé, kteří ctí křesťanské hodnoty a rodinu, se stále více cítí opomíjení v liberální atmosféře dnešní politiky. Otevřená diskuze o potřebě zachovat tradiční rodinné struktury, ochrana národních zájmů a důraz na duchovní hodnoty, to jsou témata, která mohou přitáhnout i mladší voliče, kteří odmítají dekadentní liberalismus a postmoderní chaos. Ale to je směr, který současní lídři odmítají.

Psali jsme:

Jediná naděje: Čunek a návrat ke kořenům


Pokud má KDU-ČSL přežít, potřebuje silného lídra, který si uvědomuje, kdo jsou skuteční voliči strany, a kdo jimi nikdy nebudou. Tím lídrem není ani Jurečka, ani Výborný. Oba zklamali v prosazování jasného, konzervativního směru. Strana potřebuje Jiřího Čunka – jediného kandidáta, který chápe, že budoucnost KDU-ČSL neleží v poklonkování ODS či liberálním ideálům. Čunek může znovu probudit stranu k životu, nasměrovat ji zpět ke křesťanským hodnotám, ochraně rodiny a národní identity. Bez něj se KDU-ČSL stane jen přílepem ODS, bez vlastní identity a bez šance přežít.

KDU-ČSL musí přestat honit chiméru liberálního středu a vrátit se ke svým kořenům, pokud nechce skončit v propadlišti dějin.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: kdu-csl)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?