Bojí se Fiala vzestupu nových a úspěšných regionálních lídrů?

politika

Politika je často o moci, ale také o obavách, které z ní pramení. V případě předsedy ODS Petra Fialy a jeho strany to vypadá, že se ve Středočeském kraji vědomě vzdává šance obsadit prestižní post hejtmana.

Bojí se Fiala vzestupu nových a úspěšných regionálních lídrů?
Petr Fiala, premiér ČR
4. října 2024 - 07:55

Otázkou je, proč tomu tak je? Je možné, že má Fiala obavy z toho, že by v dalším kraji mohl vzniknout nový politický rival, který by jeho pozici předsedy ODS ještě více oslabil?

Pohled do Jihočeského kraje ukazuje, že tato obava nemusí být zcela lichá. Hejtman Martin Kuba (ODS) zde vytvořil tak silnou pozici, že je vnímán jako úspěšnější a výraznější politik než samotný Petr Fiala. Je to právě Kuba, kdo se stal tváří regionální politiky a dokazuje, že voliči dnes často nehodnotí své zástupce podle stranické příslušnosti, ale podle jejich osobních kvalit a konkrétních výsledků.

Tato skutečnost může být pro Petra Fialu důvodem, proč se snaží vyhnout riziku, že by ve Středočeském kraji vynikla další silná osobnost. Ve volbách zvítězilo hnutí ANO a jeho lídr Tomáš Helebrant nabídnul koalici se Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci), dokonce s možností, aby lídr Spolu Jan Skopeček převzal post hejtmana. Přesto Skopeček nabídku nepřijal a rozhodl se jednat s hnutím STAN, které chce udržet post hejtmanky pro Petru Peckovou.



Dává Fiala přednost strategickému ústupu, než aby riskoval vznik nového „Kuby“ ve Středočeském kraji? Jedním z oficiálně uváděných důvodů je neochota vládní koalice uzavírat dohody s hnutím ANO. Toto tvrzení však působí jako zástupný důvod, zvlášť když v jiných krajích hnutí STAN klidně ODS vytlačuje do opozice.

Psali jsme:

Politika regionální úrovně v posledních volbách ukázala, že voliči stále více hodnotí jednotlivé politiky podle jejich práce a osobních kvalit, nikoli jen podle stranických dresů. A právě v této realitě se může skrývat jádro problému pro Petra Fialu. Strach z regionální konkurence a ztráty vlivu v rámci vlastní strany může být skutečným důvodem, proč se ODS nezajímá o post hejtmana v jednom z klíčových krajů.

Není nakonec paradoxní, že předseda ODS, který se proklamativně snaží budovat silnou a moderní pravicovou stranu, se možná bojí vzestupu nových a úspěšných regionálních lídrů?

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: ovm)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::