Běžná praxe? Van der Bellen pověří poražené z voleb sestavením vlády

politika

Rakouský spolkový prezident navzdory volebnímu vítězství nepověřuje FPÖ sestavením vlády. Vládnout by měli poražení ve volbách. Lídr FPÖ Kickl je bojovný.

Běžná praxe? Van der Bellen pověří poražené z voleb sestavením vlády
Alexander Van der Bellen, rakouský spolkový prezident
23. října 2024 - 06:20

Rakouský spolkový prezident Alexander Van der Bellen v rozporu s dlouholetou tradicí pověřil sestavením vlády konzervativní Lidovou stranu (ÖVP). Šéf vaší strany a úřadující kancléř Karl Nehammer by měl zahájit jednání se sociálně demokratickou SPÖ, řekl v úterý Van der Bellen. Spolkový prezident tak porušuje zavedený proces pověření strany na prvním místě - tedy FPÖ - sestavením vlády po volbách do Národní rady.

Ostrá kritika přišla od lídra FPÖ Herberta Kickla. „Mnohým z vás to může připadat jako facka do tváře. Ale slibuji vám: ještě nepadlo poslední slovo,“ napsal Kickl na SMS službě X. Jeho strana dosáhla historického vítězství s 29,1 procenta hlasů.


ÖVP, která dříve vládla se Zelenými, ztratila s jedenácti procentními body více než kdy předtím a skončila na druhém místě s 26,5 procenta. S nejhorším výsledkem ve své historii se SPÖ propadla na 21,1 procenta a poprvé na třetí místo. Přesto spolkový prezident Van der Bellen vyzval oba poražené ve volbách, aby vytvořili společnou vládu. Zda je k tomu potřeba třetí koaliční partner, je třeba ještě vyjasnit. V úvahu by přicházeli liberální Neos (devět procent) nebo Zelení (osm procent).

Mezitím vítěz voleb Kickl působil dále bojovně. „Jsem přesvědčen, že krása demokracie spočívá v tom, že realizaci vůle voličů lze někdy zpomalit, ale v konečném důsledku nelze zabránit ani zastavit,“ pokračoval. „Můžeš se na nás a na mě spolehnout."


Van der Bellen své rozhodnutí zdůvodnil takto: „Herbert Kickl nemůže najít koaličního partnera, který by ho učinil kancléřem, všechny ostatní strany vyloučily koalici pod vedením lídra FPÖ Kickla. 

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?