Bartoš i celé vedení Pirátů po debaklu ve volbách končí

politika

Předsednictvo vládních Pirátů včetně vicepremiéra Ivana Bartoše včera večer oznámilo na stranickém internetovém fóru svou rezignaci. Reagovalo tak na neúspěch v krajských volbách.

Bartoš i celé vedení Pirátů po debaklu ve volbách končí
Ivan Bartoš (Piráti)
23. září 2024 - 01:30

Stranu povedou Piráti do výběru nového vedení, který by se měl uskutečnit 9. listopadu. Dlouholetý předseda Bartoš na lídra strany kandidovat nebude. 

„I když celostátní preference přisuzují opakovaně Pirátům solidní podporu, série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy a v nadcházející volbě se o tento post ucházet nebudu,“ uvedl předseda Pirátů Bartoš.

Ve vládě je Bartoš jedním z trojice pirátských ministrů, zastává funkci ministra pro místní rozvoj a místopředsedy kabinetu pro digitalizaci. 

„Rezignaci Ivana Bartoše respektuji. Budu s ním jednat o dalším postupu,“ sdělil redakci v neděli večer premiér Petr Fiala (ODS).

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozhodnutí také respektuje. „O dalších krocích a dopadech na vládní koaliční spolupráci předpokládám budeme jednat v příštích dnech,“ napsal Jurečka.



Piráti o víkendu v krajských volbách propadli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů. Budou mít jen tři v Plzeňském kraji. Bartoš v neděli uvedl, že od sobotního vyjádření se odehrála řada jednání.

Psali jsme:

„I když je naším dobrým zvykem mít ve straně prostor věci společně prodiskutovat, k čemuž jsme chtěli dát prostor, shodli jsme se jako předsednictvo, že převažuje nutnost co nejrychlejšího řešení současné situace,“ dodal Bartoš. 

Předsednictvo proto oznámilo rezignaci. Stranu dovede do zasedání celostátního fóra, které svolalo na 9. listopad.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif