Babiš nebo Fiala? Vinu nesou oba, říká Vondráček

politika

Před časem přijala Rada EU nařízení a směrnici, která stanoví společná pravidla vnitřního trhu pro obnovitelné a zemní plyny a vodík a reformují stávající právní předpisy EU v oblasti plynu.

Babiš nebo Fiala? Vinu nesou oba, říká Vondráček
Libor Vondráček (Svobodní)
19. července 2024 - 16:15

Fit for 55 je součástí širší strategie Evropské unie (EU) k dosažení uhlíkové (klimatické) neutrality do roku 2050 známé jako Zelená dohoda pro Evropu (European Green Deal). Zelená dohoda byla představena Evropskou komisí v roce 2019, načež byla v roce 2020 odsouhlasena členskými zeměmi.

Balíček „Fit for 55“ zahrnuje návrh na revizi směrnice o obnovitelných zdrojích energie. Účelem návrhu je zvýšit stávající cíl na úrovni EU, jímž je dosáhnout do roku 2030 podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové skladbě zdrojů energie ve výši nejméně 32 %, na minimálně 40 %.

O tom, že Green Deal není to "pravé ořechové", se poslední dobou píše čím dál více. Také to bylo jedním ze stěžejních témat při letošních volbách do Evropského parlamentu. Na naší politické scéně se nyní odehrává souboj o to, kdo za to může. Fialova vláda viní Babiše a naopak. Předseda Svobodných Libor Vondráček situaci analyzoval a věc vidí následovně:



„Balíček FIT FOR 55 zařadili Babiš a Fiala společně. Zastavit se mohl už v roce 2021 za vlády Babiše. Další přitvrdění všech závazků se pak vyjednalo za našeho předsednictví v roce 2022 s premiérem Fialou. Děkovný dopis posílejte oběma. 

Jediný rozdíl mezi nimi je v tom, že Babiš si přitom s Leynovou jen podával ruku, zatímco Fiala jí vášnivě objímal.

Psali jsme:

PS: Ještě před přitvrděním v roce 2021 EU předpokládala, že tímto balíčkem dostane do energetické chudoby 120 milionů Evropanů, kteří nebudou moci fungovat bez sociálních dávek. Babišova vláda nad tím tehdy mávla rukou a Fialova v tom ještě radostněji pokračovala," okomentoval Vondráček záměry Fialovy vlády v oblasti energetiky.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?