Atomový Hřib chce být předseda Pirátů, děsí se Marková

politika

Bývalý pražský primátor a současný náměstek primátora Zdeněk Hřib se rozhodl kandidovat na předsedu Pirátů. Chce, aby Piráti prosazovali politiku zaměřenou na problémy běžných lidí. Jana Marková se rozhodla připomenout "výkvět" Hřibových aktivit. 

Atomový Hřib chce být předseda Pirátů, děsí se Marková
Jana Marková
11. října 2024 - 06:30

„Musíme především přestat řešit sami sebe a začít řešit problémy běžných lidí, kteří nás chtějí volit. Chci Piráty 'vycentrovat', aby byli hlavní politickou silou na liberálním středu, získali opět schopnost zaujmout svým programem centrální proud voličů a aby prosazovali politiku opřenou o expertizu a data," uvedl Hřib, který je členem republikového výboru strany.

Nad Hřibovou kandidaturou se zamyslela Jana Marková, která připomněla nejen způsob, jakým Hřib řídil hlavní město Prahu, ale také podivné praktiky na magistrátu. 

„Tak pokud je chce řídit jako Prahu, vidíme takové malé definitivní odcházení. Praha pod jeho vedením se stala městem naprosto neprůjezdným, až stojícím. Co se dalo rozkopat se rozkopalo, co bylo průjezdné se zneprůjezdnilo, kde byla ještě celkem široká silnice se udělaly nikam nevedoucí sebevražedné cyklopruhy. 
Taky by zmizela transparentnost, to co od počátku dělo Piráty pirátskými. Ta je potřeba eliminovat, a pro začátek okamžitě uzavřít pirátské fórum pro veřejnost. Inu s tím má pan náměstek zkušenosti, není to tak dávno, kdy čelil obvinění z vyhrožování řediteli magistrátu Martinu Kubelkovi, kterého vydíral tím, že pokud neproplatí spřátelené společnosti Operátor ICT 3,5 milionu za nevykázanou práci, Piráti (on) v rámci koalice nepodpoří rozpočet Prahy na letošní rok.



Hřib to hodlal hodit na úředníky, a tak se mu povedlo to, co dosud nikomu, že ředitelé jednotlivých odborů pražského magistrátu sepsali dopis, ve kterém se postavili proti bývalému primátorovi, situaci označili za neúnosnou, a apelovali v něm za „návrat kultury, slušnosti a profesionality do jednání na úrovních mezi úřadem a politiky“. Bez Hřiba. 

Už předtím ovšem pan bývalý primátor čelil výzvám k odstoupení, a důvodem byla korupční kauza na Dopravním podniku (DPP), kvůli které onehdy rezignoval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Primátor Hřib i náměstek Scheinherr, který je navíc předsedou dozorčí rady DPP, o korupčních praktikách věděli, ale neudělali nic pro to, aby vyvádění peněz z městské firmy zastavili. Proč by taky. Však měli Dozimetr v koalici. Teď samozřejmě neví nikdo nic. 

Asi bychom mohli pokračovat dlouho, tak snad ještě poslední třešničkou budiž katastrofální Hřibova personální politika a nasazování neodborníků či šíbrů na klíčové pozice. Například angažování Milana Bartoloměje, který kupoval byt od křišťálově čistého Standy Grosse na Barrandově, či byl zapletený do kauzy okolo Davida Ratha, na klíčovou pozici projektového manažera pro výstavbu metra D.

Psali jsme:

Pokud si někdo takhle představuje pusťte nás na ně, tak jako OK, klidně si ho do čela zvolte, uzavřete se do sítě kmotrů a plesnivého podhoubí, a pak po sobě zhasněte. V minulé vládě jste dostali z nepochopitelných důvodů posty, které jste podle volebního výsledku dostat vůbec neměli. Chovali jste se stejně nebo hůř, než všichni ti šmejdi před vámi. Z progresivistických antisystémových Pirátů se stala systémová namyšlená jelita, hulící místo opojné trávy opojnou moc. Ty posty jste teď díky své neschopnosti a dětinské uraženosti ztratili, a dobře vám tak. Sbohem a pirátský šáteček. Doufám, že natrvalo," uzavřela svůj komentář na facebooku Marková. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?