Kořeny Nutelly sahají do poválečného období, kdy byla čokoláda vzácným a drahým zbožím. Pietro Ferrero, zakladatel dnes globální společnosti Ferrero, tehdy přišel s inovativním nápadem vytvořit sladkou pastu z dostupných surovin, především z lískových oříšků z oblasti Langhe, doplněných o cukr a malé množství kakaa. Tak vznikl první předchůdce Nutelly zvaný Giandujot, který měl tuhou konzistenci a krájel se na plátky.
V roce 1951 se Giandujot proměnil ve Supercremu, měkčí verzi, která už se dala snadněji roztírat. Přesto se stále jednalo o produkt určený především pro domácí trh. Zásadní zlom nastal v roce 1964, kdy Michele Ferrero přišel s finální recepturou, kterou sám testoval a piloval natíráním na stovky plátků chleba. Tak se zrodila Nutella, jak ji známe dnes.
Od prvního dne Nutella vzbudila obrovský zájem. Reklamní kampaně se zaměřovaly především na rodiny a prezentovaly Nutellu jako chutnou, výživnou a energeticky bohatou pochoutku. První reklamy zobrazovaly ikonickou sklenici s lahodnou čokoládovou hmotou vedle kousku čerstvého chleba a sklenice mléka. Spojení, které mělo přesvědčit matky o výživové hodnotě produktu.
Během šesti dekád se Nutella stala součástí běžného života milionů lidí po celém světě. Nejde jen o oblíbenou pochoutku na snídani nebo svačinu, ale i o symbol pohodlí a radosti. Její místo v populární kultuře dokazuje například slavná scéna z filmu Bianca (1984) režiséra Nanniho Morettiho, ve které hlavní postava nachází útěchu ve velké sklenici Nutelly.
Dnes se Nutella vyrábí ve více než deseti továrnách po celém světě a prodává se ve více než 160 zemích. Ročně se vyprodukují stovky tisíc tun této lahodné pomazánky, která si i po šedesáti letech udržuje věrné fanoušky všech generací.