Nebezpečný ketamin a proč vyvolává v Evropě obavy?

Užívání ketaminu v Evropě roste. Drogu do povědomí veřejnosti znovu vynesla smrt herce Matthewa Perryho. Zatímco ketamin se původně používal jako anestetikum, tak nyní se zkoumá jeho účinek na léčbu deprese, jeho rekreační užívání ale přináší vážná zdravotní rizika.

Nebezpečný ketamin a proč vyvolává v Evropě obavy?
Ilustrační foto
15. října 2024 - 07:50

Tento článek zkoumá, co ketamin je, jaké jsou jeho účinky, kde je povolen a jaké hrozby s sebou přináší.

Ketamin, který se poprvé objevil jako anestetikum v 60. letech 20. století a stal se populárním jako rekreační droga v 80. a 90. letech, znovu vyvolává obavy po celé Evropě, uvádí komentář Euronews. V posledních letech vědci zkoumají jeho potenciál pro léčbu deprese v nízkých dávkách, a kliniky nabízející ketaminem asistovanou terapii vznikají v zemích jako Česká republika, Polsko, Španělsko, Spojené království a Švýcarsko.

Droga se dostala do popředí veřejného zájmu po smrti amerického herce Matthewa Perryho, který zemřel v roce 2023 na „akutní účinky ketaminu“. Perry získal drogu nelegálně v USA poté, co ji původně užíval na základě lékařského předpisu k léčbě deprese a úzkosti, což podtrhuje často nejasné hranice mezi medicínským využitím a závislostí.

Co je ketamin a kdo ho užívá?

Ketamin je psychodelikum, ale liší se od klasických psychodelik, jako jsou psilocybin (tzv. kouzelné houby) nebo LSD. Tyto drogy mohou ovlivňovat vnímání, náladu, myšlení a smyslové zážitky. Ketamin se považuje za „atypické psychodelikum“, protože má disociační účinky a uživatelé mohou mít změněný stav vědomí, ale zážitky se mohou lišit od účinků klasických drog.

Kde je ketamin povolen?

Regulační orgán Evropské unie schválil esketamin, derivát ketaminu, jako lék pro léčbu deprese odolné vůči jiným terapiím v roce 2019. Ketamin se stále používá také jako anestetikum a analgetikum v nemocnicích a veterinární medicíně. Kvůli nebezpečí rekreačního užívání je však ketamin také klasifikován jako kontrolovaná látka v několika zemích, včetně Litvy a Francie.



Kde je ketamin běžný v Evropě?

Vědci veřejného zdraví používají data z analýz odpadních vod k odhadu úrovně užívání drog v komunitách. V roce 2022 byla zjištěna obecně nízká hladina ketaminu ve vzorcích z 15 evropských měst, přičemž nejvyšší hladiny byly v Dánsku, Španělsku, Itálii a Portugalsku. Nicméně počet záchytů nelegálního ketaminu v EU se v posledních letech téměř zpětinásobil ze 701 případů v roce 2015 na 3 462 v roce 2022. To představuje 9 % všech nově zachycených psychoaktivních látek v tom roce, informuje server Euronews.com.

Dánsko a Nizozemsko se podílely na dvou třetinách ketaminových záchytů v roce 2022, podle Evropské monitorovací agentury pro drogy a drogovou závislost.

Odkud ketamin pochází?

Ketamin v Evropě pochází převážně z Indie, i když úřady uvádějí, že může být dovážen také z Číny nebo Pákistánu. Pouze několik nelegálních laboratoří na výrobu ketaminu bylo objeveno v Evropě, konkrétně v Nizozemsku a Belgii.

Jak návykový je ketamin?

Pravidelné užívání ketaminu může vést k psychické závislosti, a uživatelé mohou potřebovat stále vyšší a nebezpečnější dávky, aby dosáhli stejného účinku. Studie z Velké Británie z roku 2012 zjistila, že 17 % uživatelů ketaminu na něm bylo závislých. Přesto jen velmi málo Evropanů vyhledává léčbu závislosti na ketaminu. V roce 2022 vyhledalo pomoc 600 lidí, což je nárůst oproti 240 lidem v roce 2018.

Psali jsme:

To může být způsobeno tím, že někteří lidé užívají ketamin samostatně, zatímco jiní ho kombinují s kokainem nebo extází, a proto mohou hledat léčbu závislosti na jiných drogách.

Jaké jsou vedlejší účinky užívání ketaminu?


Pravidelné užívání ketaminu může způsobit poškození močového měchýře, srdce a mozku, a také mentální problémy a potíže s dýcháním. Studie z Velké Británie zjistila, že 26,6 % uživatelů ketaminu mělo příznaky související s močovými cestami.


Pro děti a mladistvé může být obzvláště nebezpečné. Tento návyk může vést k vážným zdravotním problémům, jako je poškození močového měchýře, srdce a mozku. Navíc ketamin ovlivňuje psychiku a může způsobit potíže s dýcháním či trvalé změny ve vnímání reality. Mladý organismus je na tyto účinky ještě citlivější, což zvyšuje riziko vážných zdravotních komplikací a rozvoje závislosti, která může mít dlouhodobé důsledky na psychický i fyzický vývoj.

Zatímco vědecké komunity zkoumají medicínské využití ketaminu, jeho zneužívání představuje vážné riziko pro zdraví a veřejnou bezpečnost napříč Evropou.

(nov, euronews.com, foto: zai)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?