Konopí: Droga, která ničí budoucnost mladých lidí

Ačkoliv se v současnosti někteří politici i veřejnost snaží prezentovat konopí jako neškodnou látku, výsledky nové studie volají po tom, aby bylo na tuto problematiku nahlíženo s mnohem větší vážností.

Konopí: Droga, která ničí budoucnost mladých lidí
Ilustrační foto
16. října 2024 - 10:55

Nový výzkum publikovaný v JAMA Pediatrics autorů Olsena Chana a kol. v roce 2024 přináší alarmující zjištění ohledně užívání konopí mezi dospívajícími a mladými dospělými. Studie potvrzuje, že konopí, často považované za „měkkou drogu“, může mít vážné a dlouhodobé následky na akademické výsledky a budoucnost mladých lidí. Ačkoliv se v současnosti někteří politici i veřejnost snaží prezentovat konopí jako neškodnou látku, výsledky této studie volají po tom, aby bylo na tuto problematiku nahlíženo s mnohem větší vážností.

Výsledky, které nemůžeme ignorovat

Výzkumníci analyzovali data ze 63 studií zahrnujících více než 438 000 jednotlivců. Zjištění jsou jasná: užívání konopí během dospívání a mladé dospělosti má významný negativní vliv na školní výsledky. Výzkum ukazuje, že ti, kteří užívají konopí, mají o 39 % menší šanci dosáhnout vysokého školního průměru (tedy známky B a lepší). Pravděpodobnost, že dokončí střední školu, je o polovinu nižší, než u jejich vrstevníků, kteří konopí neužívají. Šance na přijetí na vysokou školu se také výrazně snižuje, a to o 28 %.

Navíc výzkum dokazuje, že užívání konopí vede k vyšší absenci ve škole a až 2,3krát větší pravděpodobnosti, že mladý člověk školu úplně opustí. Tyto důsledky nejsou jen teoretické – mají konkrétní dopad na životy mladých lidí a na jejich budoucí možnosti na pracovním trhu. Podle studie existuje zvýšené riziko nezaměstnanosti u mladých lidí, kteří konopí užívají, s absolutním nárůstem rizika až o 9 %.



Kdo nese odpovědnost?


V době, kdy se debata o legalizaci konopí stává stále hlasitější, je důležité si uvědomit, jaké důsledky tato „látka klidu“ může mít. Tento výzkum poukazuje na alarmující skutečnost, že konopí může mladé lidi připravit o jejich šanci na lepší život. A kdo za to nese odpovědnost? Nejen jednotlivci, kteří si tuto látku zvolí, ale především společnost a vláda, která nečiní dostatek pro to, aby upozornila na rizika spojená s jejím užíváním.

Ve světle těchto faktů bychom se měli ptát, zda je opravdu moudré podporovat legalizaci či dekriminalizaci konopí, když víme, jak negativní vliv může mít na vzdělávání a zaměstnatelnost naší budoucí generace. Potřebujeme odpovědnou politiku, která se zaměří na prevenci a vzdělávání, nikoliv na legalizaci pod falešnou záminkou liberálnosti.

Psal jsme:

Potřeba preventivních opatření


Výzkum jasně dokazuje, že konopí není nevinná zábava, ale látka, která může ovlivnit celý život mladých lidí. Potřebujeme efektivní preventivní programy zaměřené na mládež a jejich rodiče, které by upozorňovaly na rizika spojená s užíváním konopí. Zároveň je třeba investovat do výzkumu a vývoje intervencí, které mohou snížit dopady této látky na vzdělání a pracovní uplatnění mladých lidí.

Ve společnosti, která si cení vzdělání a úspěchu, bychom neměli přivírat oči nad fakty, která nás varují před ztracenou generací.


(jk, pubmed/NIH, foto: zai)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?