Štědrý večer je pro mnoho českých domácností nejen chvílí klidu a pohody, ale také oslavou kulinářských tradic, které se často předávají z generace na generaci. Vánoční průzkum společnosti SANEP, který zahrnoval 35 tisíc respondentů, přináší zajímavý pohled na to, jaké pokrmy a zvyky převažují u českých štědrovečerních večeří. V dnešním díle se zaměříme na to, kolik chodů má česká štědrovečerní večer. V následujících dnech pak přineseme zajímavé pohled na tradiční štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídlo, přílohy a dezerty.
Tradiční menu a jeho obliba
Průzkum ukázal, že většina českých domácností zůstává věrná klasickým třem chodům, a to předkrmu, polévce a hlavnímu chodu. Tuto variantu uvedlo 58,8 % respondentů, což jasně ukazuje, že tradice hraje v českých Vánocích klíčovou roli. Čtyřchodové menu, které může zahrnovat například dezert nebo další speciální pokrm, uvedlo 26,9 % respondentů.
Luxusu vícechodových menu a alternativní oslavy
Zajímavostí je, že pouze 4,3 % respondentů uvedlo, že jejich menu obsahuje pět a více chodů, což odráží spíše výjimečné případy bohatší oslavy. Naopak 1,2 % lidí si na Štědrý večer zajde do restaurace, což představuje moderní alternativu k domácímu stolování.
Z průzkumu rovněž vyplývá, že 5,1 % dotázaných Vánoce vůbec neslaví, což může být způsobeno různými osobními, kulturními nebo náboženskými důvody.
Proměna tradic a moderní trendy