Kdo má jiný názor je populista. Knotek varuje před nálepkováním

Europoslanec Ondřej Knotek z hnutí ANO vidí označení populista jako nástroj, který používají tradiční politici k diskreditaci těch, kteří hájí suverenitu a zájmy svých zemí.

Kdo má jiný názor je populista. Knotek varuje před nálepkováním
Ondřej Knotek (ANO)
9. října 2024 - 13:05

Poslanec Evropského parlamentu Ondřej Knotek (ANO) zveřejnil nedávno na sociální síti X příspěvek, ve kterém se kriticky vyjadřuje k označování některých lidí, kteří mají jiný názor jako populisté. Podle Knotka jsou takto nálepkováni všichni, kteří se nebojí říkat pravdu a hájit národní zájmy. Ve svém komentáři upozorňuje na to, že tito lidé se staví proti “nepromyšlenému zelenému šílenství”, zastavení “nebezpečné islámské migrace” nebo zachování práva veta. Knotek vidí označení populista jako nástroj, který používají tradiční politici k diskreditaci těch, kteří hájí suverenitu a zájmy svých zemí.



Knotek také zdůrazňuje, že podobný přístup vedl v České republice k tomu, že lidé s odlišným názorem jsou označováni za “kolaboranty” a dokonce za “svi**”. Ve svém příspěvku se ptá, zda je toto opravdu směr, kterým se česká politika chce ubírat, a vyzývá k zamyšlení nad tím, jak je se svobodou slova nakládáno v dnešní společnosti.



Tento kritický komentář podtrhuje stále se zostřující politickou rétoriku a polarizaci, která je v současnosti v Evropě i v České republice patrná. Knotek upozorňuje na to, že nálepky a diskreditace mohou být zbraní v politickém boji, která má umlčet opozici a potlačit odlišné názory. Zároveň ale přináší otázku: Jsou tyto názory skutečně založeny na faktech, nebo jde o populistické výroky s cílem získat podporu veřejnosti?

Psali jsme:

Jaký dopad bude mít tato kritika na českou politickou scénu a jak se k těmto vyjádřením postaví vládní strany, zůstává otázkou. Jedno je ale jisté - debata o tom, co znamená být „populista“, a kdo má právo tento termín používat, se v následujících dnech určitě nevytratí.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::