Znamená sabotáž Nord Streamu konec evropské prosperity?

byznys

Výbuch Nord Streamu, spojený s neúčinnými sankcemi vůči Rusku, vystřelil ceny plynu a dalších energií do nebeských výšin. Kde jsme dříve měli stabilní a levné dodávky plynu, nyní kupujeme drahý zkapalněný plyn z USA.

Znamená sabotáž Nord Streamu konec evropské prosperity?
Sahra Wagenknecht
1. října 2024 - 06:30

Události kolem explozí plynovodu Nord Stream zůstávají stále v centru debat a obvinění. Nedávné tvrzení zveřejněné na platformě X (dříve Twitter) vyvolalo rozruch. „Výbuchy Nord Streamu byly zaměřeny na Rusko, ale zničily Německo a Evropu. Děkujeme, USA...“ Zní to jako konspirační teorie, ale je to pouhé přehánění? Nebo zde skutečně vidíme jeden z největších geopolitických zločinů v novodobé historii?

Konec levného plynu z Ruska

Sahra Wagenknecht, členka německého Bundestagu, se vyjádřila velmi kriticky k celé situaci. Podle ní byly dlouhodobé dodávky levného ruského plynu klíčovým faktorem německého ekonomického úspěchu. Výbuch Nord Streamu, spojený s neúčinnými sankcemi vůči Rusku, vystřelil ceny plynu a dalších energií do nebeských výšin. Kde jsme dříve měli stabilní a levné dodávky plynu, nyní kupujeme drahý zkapalněný plyn z USA.



Je snad ironie, že právě Spojené státy, které se staly hlavním vývozcem zkapalněného plynu do Evropy, údajně stojí za touto sabotáží? Ať už je pravda jakákoliv, faktem zůstává, že poškození Nord Streamu dramaticky změnilo energetickou situaci nejen v Německu, ale i v celé Evropě.

Důsledky pro evropský průmysl

Jaké jsou následky pro Evropu a zejména Německo? Wagenknecht varuje, že až pětina průmyslové hodnoty vytvořené v Německu je nyní v ohrožení. Zatímco se průmysl stěhuje do levnějších destinací, jako je Čína nebo USA, německá ekonomika čelí vážné krizi. Drahé energie tlačí výrobní náklady do výše, což ohrožuje konkurenceschopnost německých firem na globálních trzích. Německo, dlouho považované za motor evropského hospodářství, nyní čelí nebezpečí ztráty této role.



Dopad na obyčejné lidi

A co obyčejní lidé? Jak poznamenává Wagenknecht, výdaje na energie rostou, zatímco disponibilní příjem klesá. Mnozí Němci si už nemohou dovolit ani týdenní dovolenou, která byla dříve samozřejmostí. Restaurace, obchody a centra měst trpí poklesem návštěvnosti, protože lidé šetří, kde mohou.

Kam směřuje Evropa?

Zůstává otázkou, zda Evropa najde cestu z této energetické pasti. Levné energie z Ruska jsou pryč, ale kdo bude skutečným vítězem této změny? Evropské obyvatelstvo? Německý průmysl? Nebo snad USA, které si našly lukrativní odbyt pro svůj drahý plyn?

Psali jsme:

Jedna věc je jistá – geopolitické hry kolem Nord Streamu otřásly základy evropské energetické bezpečnosti a hospodářské stability. A ať už je za explozí tohoto plynovodu jakýkoliv aktér, důsledky pociťuje každý Evropan, a to nejen v podobě vyšších účtů za energie, ale i zhoršující se ekonomické perspektivy.

Je na čase, aby se Evropa probudila a začala jednat ve svém vlastním zájmu.

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: X)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?