Znamená rozšíření BRICS hrozbu pro Českou republiku a Evropu?

byznys

Vstup nových členů do BRICS přináší rizika pro evropské hospodářství i geopolitický vliv. Česká republika se může ocitnout pod tlakem, pokud dojde k destabilizaci energetických trhů a oslabení tradičních obchodních vztahů se Západem.

Znamená rozšíření BRICS hrozbu pro Českou republiku a Evropu?
Ilustrační foto
25. října 2024 - 07:03

Rozšíření BRICS představuje pro Evropu a Českou republiku významné problémy a potenciální hrozby. Na první pohled se může zdát, že posilování alternativního bloku vůči Západu je vzdáleným geopolitickým posunem, ale dopady mohou být hluboké a přímé. BRICS se záměrně staví jako protiváha k západním ekonomickým a politickým strukturám, včetně Evropské unie, což zvyšuje riziko oslabování tradičních aliancí a obchodních vazeb.

Pro Českou republiku, která je historicky závislá na obchodu se zeměmi EU a Západem, toto může znamenat větší ekonomický tlak. Významná část světových surovin, zejména energie, se nyní dostává pod vliv BRICS, což zvyšuje riziko zvyšování cen nebo omezení dodávek, pokud se geopolitická situace vyhrotí. Energetická bezpečnost je klíčová pro stabilitu středoevropských ekonomik, a jakákoli destabilizace světových trhů s ropou a plynem by mohla negativně ovlivnit hospodářský růst v regionu.



Evropa čelí také potenciálnímu oslabení svého vlivu ve světě. BRICS, vedená ekonomickou a politickou mocí Číny, se snaží získat globální dominanci, což ohrožuje tradiční transatlantickou spolupráci a schopnost Evropy ovlivňovat globální pravidla a normy. Zatímco Evropa klade důraz na udržitelnost a ekologickou transformaci, BRICS, se svou závislostí na fosilních palivech, může tuto agendu zásadně oslabit.

Psali jsme:

Pro Českou republiku je klíčové připravit se na scénář, kdy BRICS bude hrát stále větší roli v mezinárodních vztazích. Pokud se česká diplomacie nedokáže efektivně přizpůsobit a najít nové obchodní cesty mimo tradiční partnery, hrozí jí ekonomická marginalizace v nově formujícím se multipolárním světě.

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: ChartGuide)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?