Byli jste v poslední době v obchodě a kupovali máslo? Možná se vám zdá tato otázka hloupá, ale pravdou je, že máslo patří mezi základní potraviny, které denně konzumuje většina domácností. Podle německého serveru NIOS většina Němců jí máslo každý den, ne nadarmo se mu říká „dobré máslo“, ale stává se stále větším luxusem. Průměrná cena balení o hmotnosti 250 gramů značkového másla aktuálně činí 2,39 eur (zhruba 60 Kč). To je o 10 centů více než v létě 2022, kdy byla cena másla na svém tehdejším vrcholu. Za poslední rok tak máslo zdražilo téměř o 40 %. A odborníci zatím nevidí konec tohoto trendu. Německý ekonomický magazín Capital dokonce spekuluje, že cena za bio máslo by mohla dosáhnout až čtyř eur (přes 100 Kč).
• Zvyšující se náklady spojené s péčí o zvířata. Požadavky na zlepšení podmínek chovu a vyšší administrativa zvyšují náklady farmářů.
• Úbytek mléčných farem. Stále více farmářů se vzdává produkce mléka kvůli nerentabilitě.
Ve veřejném prostoru často zaznívají slova o konci jedné tradice. „Každý rok zaniknou v Německu čtyři procenta mléčných farem,“ vysvětluje Hans Jürgen Seufferlein z Bavorského sdružení producentů mléka. Farmáři čelí stále větším investičním nákladům. Aby splnili požadavky na zlepšení životních podmínek zvířat, musí například budovat větší a modernější stáje. Jeden „box“ pro krávu stojí podle Seufferleina až 20 000 eur (zhruba 500 000 Kč). Takové náklady si mnoho farmářů nemůže dovolit.
Jedním z příkladů je farmář Georg Rott z dolnobavorského Untergriesbachu. Na jeho rodinném statku, který se dědil po šest generací, choval zhruba 50 krav. Kvůli přísným požadavkům na zlepšení podmínek chovu by však musel investovat 1,2 milionu eur (přes 30 milionů Kč) do výstavby nové stáje. Místo toho se rozhodl s chovem krav skončit. Společně se svou neteří Veronikou, která farmu převzala, se nyní zaměřují na chov koní.
Podobných příběhů je v Německu stále více. Jen za poslední rok klesl počet dojnic o 100 000 kusů. A právě v době vánočního pečení, kdy je poptávka po másle nejvyšší, očekávají odborníci další zdražení až o 25%.
Mezitím v regálech supermarketů přibývají rostlinné alternativy másla a mléka, od sójových a ovesných produktů až po rýžové či špaldové náhražky. Tyto produkty si rychle nacházejí své místo, zejména mezi zastánci veganské stravy. Ale otázkou zůstává, zda-li je rostoucí cena másla opravdu nevyhnutelná, nebo jsme svědky změny priorit celé společnosti?
Rostoucí ceny másla v Německu mají totiž dopad i na Českou republiku, kde je máslo často dováženo právě z Německa nebo jiných zemí EU. Zdražení na německém trhu tlačí ceny nahoru i v českých obchodech, což se promítá do vyšších nákladů pro domácnosti i cukrářské a pekárenské firmy. S blížícími se Vánocemi, kdy je spotřeba másla nejvyšší, mohou české rodiny za tradiční pečení zaplatit výrazně více, což dále zvýší už tak vysokou inflaci potravin. Ekonomové varují, že tlak na ceny potravin by mohl pokračovat i v příštím roce.