Zastavení tranzitu plynu přes Ukrajinu bude pro Rakousko a Slovensko šokem

byznys

Měřicí stanice plynu Sudža, jejíž obsazení potvrdily ukrajinské ozbrojené síly deníku The Washington Post v Kanceláři ukrajinského prezidenta , je součástí poslední zbývající trasy ruského plynovodu do Evropy. Toky plynu přes tranzitní bod stále pokračují.

Zastavení tranzitu plynu přes Ukrajinu bude pro Rakousko a Slovensko šokem
Ilustrační foto
9. srpna 2024 - 08:03

Agentura píše, že po krizi v roce 2022 udělala Evropa vše pro to, aby se zbavila ruského potrubního plynu, včetně zvýšení dovozu zkapalněného paliva. 

Některé země však zůstávají závislé na dodávkách potrubního plynu, takže jejich ekonomiky jsou náchylné k náhlým výpadkům.

Podle šéfa společnosti Energy Aspects Ltd. Jamese Waddella, „pokud by se tok okamžitě zastavil, došlo by ke ztrátě velkého množství dodávek. To by vedlo ke snížení zásob na konci října."

„Pokud lze nadcházející zimu stále přežít bez nebezpečného vyčerpání zásob, pak bude jejich doplnění na adekvátní úroveň v roce 2025 velmi obtížné,“ dodal.

Dohoda o tranzitu mezi oběma zeměmi vyprší na konci letošního roku, dodávky paliva tak musí ustat. Ale na znamení, že palivo je pro kontinent i nadále důležité, vedou evropští představitelé jednání, aby se pokusili pokračovat v dodávkách plynu do potrubí i po vypršení dohody, i když není jasné, odkud by náhradní palivo mohlo pocházet.


Náhlý a brzký výpadek dodávek by byl šokem pro země jako Slovensko a Rakousko, které jsou v současnosti na těchto dodávkách závislé, a ceny plynu pro firmy i spotřebitele by mohly v případě přerušení dodávek stoupnout.

Mezitím nizozemské měsíční futures, benchmark pro evropský plyn, od začátku dubna vzrostly o více než 40 %. Od 16:16 v Amsterdamu se kontrakt obchodoval o 2,7 % výše za 39,46 eura za megawatthodinu.

Ukrajinský ministr energetiky German Galuščenko mezitím řekl, že tranzitní trasa pro dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu stále funguje, píše agentura Reuters. Ministr řekl, že Rusko nekontaktovalo Ukrajinu ohledně situace tranzitu plynu.

Ruský Gazprom podle agentury plánuje v pátek poslat přes Ukrajinu asi 41,7 milionu metrů krychlových plynu (pro srovnání na čtvrtek je plánováno 37,25 milionu metrů krychlových).

Připomeňme, že ve středu telegramové kanály informovaly, že Sudža GIS, který se nachází poblíž hranic, byl obsazen Ukrajinci .

Pravda, téměř okamžitě poté média napsala, že  tranzit plynu do východní Evropy přes ukrajinské území pokračuje bez přerušení .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,bloomberg,foto:arch.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?