Vejmělek: Silnější euro koruně pomohlo

byznys

Středa byla ve znamení oslabování amerického dolaru. Vedoucím měnovým párem, který ve středu určoval dění na trzích, byl japonský jen vůči dolaru.

Vejmělek: Silnější euro koruně pomohlo
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
18. července 2024 - 08:22

Japonská měna posiluje v očekávání možné podpory ze strany tamních autorit. Z toho titulu slabší dolar se dnes projevil i na páru s eurem. Euro tak povyskočilo z cca 1,090 USD/EUR k 1,095 USD/EUR a dostalo se na nejsilnější hodnotu za poslední čtyři měsíce. Dolaru nepomohl ani prezidentský kandidát D. Trump prohlášením, že silný dolar ohrožuje konkurenceschopnost amerických exportů, zatímco japonský jen a čínský juan jsou podle něj slabé, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.


Dolar tak  nezachránila ani solidní ekonomická data v podobě vyšší dynamiky ukazatelů z trhu nemovitostí (počty zahájených staveb, vydaná stavební povolení) či průmyslové produkce. Středeční dopolední finální čísla evropské inflace za červen vliv neměla, data odpovídala již dříve zveřejněným předběžným statistikám.

Zrcadlově vůči vývoji USD/EUR se ve středu pohybovala česká koruna. Vůči euru posilovala, z ranních kotací nad 25,30 CZK/EUR se v odpoledních hodinách dostala mírně pod tuto hladinu. V posílení ji nezabránilo ani zveřejnění mírně nižší než očekávané inflace průmyslových výrobců. Ceny průmyslníků klesly meziměsíčně o 0,3 %, meziroční dynamika zůstala v červnu na květnových 1,0 %. Proti tomu ceny zemědělských producentů se během června zvedly o 1,9 %, což znamenalo zmírnění meziročního poklesu z -10,1 % v květnu na červnových -7,5 %.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?