Uzavření Hormuzského průlivu může způsobit ekonomický kolaps

byznys

Hormuzský průliv, úzká vodní cesta mezi Perským zálivem a Ománským zálivem, je jednou z nejdůležitějších dopravních tepen pro světové zásoby ropy. Hrozí jeho úzavření a ekonomický kolaps?

Uzavření Hormuzského průlivu může způsobit ekonomický kolaps
Ilustrační foto
7. října 2024 - 07:03

Téměř 20 % celosvětově spotřebovávané ropy proudí touto klíčovou trasou, což z něj činí strategický bod nejen pro regionální, ale i pro globální stabilitu. Jakékoli narušení volného průchodu lodí v této oblasti by mohlo mít dalekosáhlé důsledky. Izraelský útok na Írán, který je častým tématem mezinárodních bezpečnostních diskuzí, by mohl být jiskrou pro takové narušení - a s tím spojený globální ekonomický kolaps.

Izrael dlouhodobě považuje Írán za existenční hrozbu, zejména kvůli jeho jadernému programu. V případě izraelského úderu na íránská jaderná zařízení by Írán mohl odpovědět uzavřením Hormuzského průlivu, na což opakovaně upozorňoval. Írán má v regionu značnou vojenskou přítomnost, včetně balistických raket a námořních sil, které by mohly efektivně blokovat tento úzký pás vody, a tak narušit tok ropy do světa.

Důsledky takového scénáře by byly katastrofální. Ceny ropy by okamžitě vystřelily do neudržitelných výšek, což by vedlo k energetické krizi nejen v Evropě, ale i v Asii a Americe. Závislost světové ekonomiky na ropě je stále značná, a jakékoliv skokové zvýšení její ceny by vedlo ke zpomalení hospodářského růstu, růstu inflace a potenciálnímu kolapsu klíčových průmyslových odvětví.



Ekonomové varují, že taková situace by mohla vyvolat globální recesi. Rostoucí náklady na dopravu by způsobily zdražení základních surovin a potravin. Energeticky závislé země, zejména v Evropě, které už nyní čelí výzvám v oblasti energetické bezpečnosti, by byly nejzranitelnější. Výsledkem by mohl být domino efekt krachů firem, propouštění a sociálních nepokojů.

Kromě ekonomických důsledků by takový konflikt nevyhnutelně destabilizoval celou oblast Blízkého východu. Írán, jeho spojenci a protivníci by byli zataženi do širšího regionálního konfliktu. To by mohlo otevřít prostor pro růst extremistických skupin a teroristických organizací, což by vedlo k další migraci a nestabilitě.

Psali jsme:

Globální společenství, zejména Spojené státy a Evropa, musí aktivně pracovat na diplomatickém řešení situace na Blízkém východě. Izrael a Írán musí být odrazováni od jakýchkoli kroků, které by mohly vyvolat nevratné důsledky. Izraelský útok na Írán, ať už vedený jakýmkoli záměrem, by mohl spustit lavinu, která by zničila nejen regionální, ale i globální ekonomickou stabilitu. Důsledky by nesly všechny státy světa, a proto je nutné situaci řešit s maximální opatrností a diplomatickou předvídavostí.

(kyncl, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?