Útoky na íránskou ropu mohou způsobit další energetickou krizi

byznys

Jakákoli izraelská odveta za íránskou raketovou salvu může mít katastrofální důsledky, ale útok na ropný průmysl Teheránu by byl zvláště nešťastný krok. Především ukazuje, jak západní lídři nadále nedokáží pochopit fungování komoditních trhů.

Útoky na íránskou ropu mohou způsobit další energetickou krizi
Ilustrační foto
9. října 2024 - 07:22

Jak jsme viděli v posledních dnech, pouhá fáma o tom, že útok na íránská ropná zařízení je na spadnutí, stačila k tomu, aby ceny ropy vystřelily nahoru. Poptávka po ropě je známá svou neelasticitou, což znamená, že k prudkému nárůstu cen stačí jen malý výpadek nabídky, zatímco k poklesu cen postačuje mírný přebytek. Během vrcholu pandemie Covid-19 například americké futures na ropu klesly na minus 37 dolarů za barel, což znamenalo, že dodavatelé prakticky platili odběratelům, kteří byli ochotni ropu převzít.

Plán na zničení íránského ropného průmyslu by samozřejmě způsobil značné ekonomické škody Íránu, ale důsledky by nebyly omezeny pouze na tuto zemi. Jakýkoli konflikt, který zvyšuje mezinárodní ceny energie, zasáhne tvrdě i EU. Blok spotřebovává přibližně 11 % světové ropy a 8 % zemního plynu, přičemž produkuje pouze 0,5 % ropy a 0,9 % zemního plynu. Hlavní evropské ekonomiky, jako je Německo a Rakousko, jsou již nyní v recesi, zatímco Francie je na pokraji finanční krize. Pokud by se ceny ropy dostaly nad 100 dolarů za barel, žádný realistický scénář pro ekonomické oživení neexistuje,  komentuje server UnHerd.com.

A pak je tu USA. Amerika má sice velké zásoby ropy a plynu, ale pravděpodobně nemá dostatečné exportní kapacity, aby kompenzovala úplné stažení všech íránských barelů z trhu. Situaci ještě zhoršuje fakt, že Čína je jedním z hlavních odběratelů íránské ropy, a jakýkoli izraelský útok, který by se jevil jako podporovaný Washingtonem, by byl Pekingem interpretován jako nepřátelský akt.



Ironií osudu by z takového scénáře mohl těžit někdo jiný: Vladimir Putin. Rostoucí ceny ropy by přinesly další miliardy do ruské válečné pokladny, což by žádná cenová regulace G7 nedokázala zastavit. To znamená, že jakýkoli útok na íránskou produkci by musel být okamžitě kompenzován dodatečnými dodávkami z jiných zdrojů.

Saúdská Arábie by teoreticky mohla tuto roli sehrát, ale Bidenova administrativa v minulosti často zhoršovala vztahy s Rijádem, a není proto jasné, zda by Mohammed bin Salman byl ochoten pomoci, obzvláště když by z vyšších cen ropy sám profitoval. Navíc, ačkoli saúdská elita přistupuje k vztahům s Izraelem pragmaticky, saúdská veřejnost je méně nadšená, a kdyby se království jevilo jako podporující „sionistický stát“, mohlo by to vést k domácím problémům.

Psali jsme:

V tuto chvíli lze předpokládat, že izraelské vedení si je vědomo všech těchto skutečností, a proto bude spíše hrozit, než aby provedlo plnohodnotný útok na íránský ropný průmysl. I omezený útok by však mohl mít významné důsledky, ty by však pravděpodobně byly krátkodobé a mohly by posloužit jako varování pro Evropany, aby konečně uvedli svou energetickou politiku do pořádku. Pokud ne, je jen otázkou času, kdy geopolitická nestabilita způsobí další velký cenový šok ropy a následně evropskou energetickou krizi.

(jk, UnHerd.com, foto: zai)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::