USA vstupují do neznámých vod federálního dluhu

byznys

Podle analýzy zveřejněné v sobotu deníkem The Wall Street Journal Spojené státy čelí rostoucímu federálnímu dluhu, přičemž veřejnost i vláda zůstávají vůči tomuto astronomickému zadlužení lhostejní.

USA vstupují do neznámých vod federálního dluhu
Niall Ferguson
25. června 2024 - 06:05

V předvolební kampani se navíc obě hlavní strany o problému státního dluhu téměř nezmiňují. Od nástupu Donalda Trumpa a Joea Bidena se americký dluh zvýšil přibližně o 14 bilionů dolarů (asi 453 bilionů korun), přičemž domácí reakce je v podstatě nulová. Úroky z dluhu již přesáhly rozpočet na obranu.

Renomovaný historik z Harvardu Niall Ferguson upozorňuje, že historie nám ukazuje, že státy a impéria s příliš vysokým dluhem nakonec čelí neštěstí. 

„Jakákoliv velmoc, která vynakládá více na úroky z dluhu než na obranu, nemůže dlouhodobě udržet svou sílu. Tento osud postihl Habsburské Španělsko, starý režim ve Francii, Osmanskou říši i Britské impérium. A od letošního roku to platí i pro Spojené státy,“ uvedl Ferguson.



Kongresový rozpočtový úřad (CBO) předpovídá, že kvůli rostoucím úrokovým sazbám federální vláda v tomto fiskálním roce vynaloží 892 miliard dolarů na úroky z kumulovaného dluhu ve výši 28 bilionů dolarů, což znamená, že výdaje na úroky již přesáhly obranné výdaje.



V roce 2012 činil celkový vládní dluh přibližně 70 % HDP. Letos tento poměr dosáhl nebo dokonce překročil 100 % a do roku 2028 se očekává, že dosáhne rekordních 106 %. Do roku 2034 by mohl dosáhnout 122 % HDP, což by bylo historické maximum. Tento deficit může mít bolestivé, ale skryté následky; podle odhadu Kongresového rozpočtového úřadu by břemeno dluhu mohlo v příštích 30 letech snížit růst příjmů o 12 %.

Specialista z George W. Bush Institute, J.H. Cullum Clark, varuje, že i když je měna určité země hlavní světovou rezervní měnou a daná země je dominantní geopolitickou silou, není to záruka, že se taková země udrží. Římská říše, Habsburské Španělsko a Francie upadly kvůli nadměrnému zadlužení.

Psali jsme:

Spojené státy se tedy ocitají ve velmi nejisté situaci. Jak se bude jejich dluh dále vyvíjet a jaké dopady to bude mít na jejich ekonomiku a postavení ve světě, zůstává otázkou. Jedno je však jisté: ignorovat problém nadměrného dluhu by mohlo mít katastrofální důsledky nejen pro americkou ekonomiku, ale i pro globální finanční systém.

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: IQ2)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?