Tuzemská červnová data dokreslila slabý růst ekonomiky

byznys

Červnová data z reálné ekonomiky dokreslila slabý růst hospodářství, když dle předběžného odhadu ČSÚ v druhém letošním čtvrtletí český HDP mezikvartálně vzrostl o 0,3 %. Produkční strana se na tom ale pravděpodobně moc nepodílela.

Tuzemská červnová data dokreslila slabý růst ekonomiky
Ilustrační foto
7. srpna 2024 - 09:50

Průmyslová produkce sice v červnu meziměsíčně vzrostla o 0,7 %, to ale zdaleka nestačilo na korekci ostrého květnového poklesu o 2,2 %. Na mezičtvrtletní bázi pokles průmyslové produkce v druhém čtvrtletí zrychlil na 1,1 % po -0,8 % v Q1 24, píše v komentáři Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.

Stavebnictví mezitím zůstává v hlubokém útlumu, když jeho produkce po meziměsíčním snížení o 5,1 % v květnu dále klesala i v červnu, a to o 0,8 %. Slabý vývoj vydaných stavebních povolení navíc nedává moc nadějí na oživení produkce v nejbližších měsících. Z trojlístku dat za červen ale pozitivně překvapil vysoký přebytek zahraničního obchodu (+29,3 mld. CZK), který zřejmě odráží vývoz dříve rozpracované produkce. Tento efekt by ale měl postupně slábnout.


Po turbulentním začátku týdne v úterý došlo k uklidnění situace. Přispěla k tomu pravděpodobně i pondělní data ISM ze služeb v USA, která neposílila obavy ohledně rychlého nástupu recese tamní ekonomiky. Americký dolar během dnešního dne částečně ukrajoval ztráty z předchozích dvou seancí a vůči euru posílil k 1,09 USD/EUR. To doprovázel i mírný růst dolarových sazeb, naproti tomu ty eurové měly tendenci klesat. 

Korunové úrokové sazby se vydaly stejným směrem jako ty dolarové a nepatrně rostly. Zatímco středoevropské měny v úterý pokračovaly v oslabování, když polský zlotý i maďarský forint ztrácí zhruba 0,2%, tak česká koruna zůstala bez větší újmy a oproti euru dokonce mírně posílila.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?