Trumpovo prezidentství odhalí ekonomické selhání Německa

byznys

Německé vedení propadá panice. Ne však kvůli možnému zhroucení frontové linie na Ukrajině, ani kvůli hrozící deindustrializaci německé ekonomiky. Panika je kvůli možnému zvolení Donalda Trumpa za prezidenta.

Trumpovo prezidentství odhalí ekonomické selhání Německa
Donald Trump
25. července 2024 - 08:50

Zemští vůdci jsou v panice kvůli možnému zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA v letošním listopadu. Ačkoli počáteční obavy z Trumpova prezidentství byly přehnané, německá elita může druhý mandát kandidáta Republikánské strany číst správně.

Trump se netají tím, že doufá v ukončení války na Ukrajině, a dokonce možná ve stažení americké vojenské podpory z Evropy. Naznačil to již během své první kandidatury na prezidenta. Ale v roce 2016 to nebylo široce zastávané stanovisko ve Washingtonu a, co je nejdůležitější, žádná velká válka v Evropě nebyla prohrána. Dnes má ukrajinská armáda vážné potíže a Kyjev dokonce vysílá signály k mírovým jednáním, zatímco velká část washingtonské byrokracie si začíná uvědomovat, že Spojené státy jsou přetížené, uvádí ve svém článku zpravodajský server UnHerd.com.

Pro Německo je problém, že pod vedením Olafa Scholze investovalo téměř vše do této války. Národní ekonomika, která bývala pýchou německého lidu, se kvůli sankcím a protiopatřením, které jsou přímým důsledkem konfliktu, deindustrializuje. Trumpova administrativa také slibuje cla, která by mohla způsobit pokles německého ročního růstu HDP o 0,5 % až 1,5 %.



Ekonomické ponížení Německa v posledních dvou letech bylo brutální. Během dluhové krize v eurozóně se Německo dokázalo prezentovat jako dospělý v místnosti, připravený dohlížet na ekonomické řízení údajně marnotratných zemí, jako jsou Itálie, Portugalsko a Španělsko. Ale nyní tyto země rostou mnohem rychleji než Německo.

Proč Německo vsadilo vše na válku na Ukrajině? Koneckonců, bylo zřejmé všem kromě nejzatvrzelejších politických pozorovatelů, že Ukrajina může prohrát a nálada ve Washingtonu se může změnit. Jediným vysvětlením je, že Německo trpí akutní krizí vedení v politice a velkou krizí kompetencí ve svém státním a občanském sektoru. Lidé, kteří se prezentují jako dospělí v místnosti, nejsou vhodní pro prime-time.

Předtím, než minulý týden zastavilo pomoc Ukrajině, Berlín následoval Washington a outsourcoval své vedení do Spojených států. Němci sledující tento trend mohli předpokládat, že Amerika je politicky stabilní zemí. Ale s nedávným pokusem o atentát na Trumpa a kolapsem kandidatury Joea Bidena Němci nepochybně začínají přemýšlet, zda jim nebylo prodáno falešné zboží.

Psali jsme:

Na pozadí rekordně nízkých schvalovacích hodnocení kancléře a jeho vlády rostou obavy z toho, že Ukrajina prohraje válku (nebo alespoň diplomatické řešení, které posílí Vladimira Putina), slabý hospodářský růst a fatální závislost na ruských energetických dovozech. Zároveň se projevuje stále beličtější postoj vůči Pekingu - také důsledek outsourcování rozhodování do Washingtonu - po nedávném fóru NATO, kdy se země rozhodla vyloučit Čínu ze své 5G sítě. Pokud bude Trump v listopadu zvolen, pravděpodobně se zhorší jeden vztah, na který Německo vsadilo veškerý svůj politický kapitál.

Německo již prošlo obtížnými obdobími. Ve dvacátých letech minulého století infamně nekompetentní poválečná politická třída téměř zničila zemi, čímž připravila půdu pro nástup národních socialistů a nejtemnější období v historii země. O sto let později pravděpodobně dvacátá léta 21. století nebudou tak špatná jako období Výmarské republiky. Ale není pochyb o tom, že současné německé vedení bude vzpomínáno jako nejméně kompetentní od druhé světové války a bude obviňováno za temné dny, které teprve přijdou.

(hýbl, UnHerd.com, repro: D.J.Trump)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?