Tajemná hra šéfa Fedu Powella. Do karet mu nikdo nevidí

byznys

Šéf americké centrální banky Fed Jerome Powell si dává pozor, aby neopakoval chybu z loňského listopadu, kdy jeho náznak o možném obratu v měnové politice vedl k výraznému růstu akciových trhů.

Tajemná hra šéfa Fedu Powella. Do karet mu nikdo nevidí
Jerome Powell, šéf Fed
14. června 2024 - 06:30

Ve snaze zabránit přílišné euforii na trzích signalizovala americká centrální banka Federal Reserve (Fed) pouze jedno možné snížení úrokových sazeb v tomto roce. Šéf Fedu Jerome Powell si tak dává pozor, aby neopakoval chybu z loňského listopadu, kdy jeho náznak o možném obratu v měnové politice vedl k výraznému růstu akciových trhů.

Od té doby získal široký index S&P 500 přes jedenáct bilionů dolarů na tržní kapitalizaci, jak ukazují data analytické firmy Kobeissi. Zatímco investoři z toho těží, Fed má opačný problém. Powellův dřívější náznak totiž uvolnil finanční podmínky, což podnítilo spotřebitele k vyšším výdajům a podpořilo dobrou náladu na akciových trzích. To vše zvyšuje inflaci, kterou se Fed snaží zkrotit, komentuje německý deník Handelsblatt.

Torsten Slok, hlavní ekonom private equity investora Apollo, tento jev označuje za „Fed Cut Reflexivity Paradox“. Podle něj platí, že čím více Fed trvá na tom, že dalším krokem bude snížení sazeb, tím více se uvolňují finanční podmínky, což Fedu ztěžuje realizaci tohoto kroku.



Na středečním zasedání byl Fed obzvláště opatrný, aby se podobná situace neopakovala. Powell tentokrát nic konkrétního nenaznačil. Z ekonomických projekcí, které byly ve středu zveřejněny, vyplývá, že centrální bankéři očekávají pouze jedno snížení sazeb v tomto roce. V březnu přitom počítali se třemi kroky, informuje deník Hadnelsblatt.

Ani překvapivě dobré inflační údaje z května, které byly zveřejněny krátce před zasedáním, Powellův postoj nezměnily. Nechtěl opět čelit přehnaně optimistickým investorům, kteří by mu komplikovali práci. Powell neprozradil, kdy by mohl Fed začít se snižováním sazeb, ale zdůraznil, že na to nespěchá. Jak řekl, jeden dobrý údaj je sice „velmi vítaný“, ale bankéři potřebují vidět více podobných dat, než se rozhodnou jednat.

Věří investoři Powellovu postupu?


Powellova opatrná strategie je v zásadě správná, protože si tak zachovává maximální flexibilitu. Pokud se inflace v nadcházejících měsících dále sníží, mohou centrální bankéři zvýšit počet plánovaných snížení sazeb. To by mohlo v turbulentních dobách dodat investorům další povzbuzení. Tentokrát by však efekt byl záměrný, nikoli nechtěný jako v listopadu.

Psali jsme:

Otázkou zůstává, zda investoři Powellovu opatrnost přijmou. Ve středu se nechali novými obavami ohledně sazeb odradit jen málo. Index S&P 500 poprvé uzavřel nad hranicí 5400 bodů. Také technologický index Nasdaq, který by ze snížení sazeb těžil nejvíce, zakončil obchodní den na novém rekordním maximu.

Index S&P 500 je nyní o dobrých 20 procent výše než v březnu 2022, kdy Fed začal zvyšovat úrokové sazby. Pokud se Powellovi nepodaří zmírnit dobrou náladu na trzích a tím i inflaci, bude muset opět zvážit zvýšení sazeb.

(nov, handelsblatt, repro: forbes)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?