Špatné prognózy na letošní zimu. Obavy mají nejen milovníci sportu

byznys

S příchodem zimní sezóny a očekáváním nadcházejících chladných měsíců se milovníci zimních sportů, provozovatelé lyžařských středisek a turisté zamýšlejí nad tím, jak předpověď nižších sněhových srážek ovlivní jejich aktivity.

Špatné prognózy na letošní zimu. Obavy mají nejen milovníci sportu
Ilustračí foto
21. září 2024 - 10:55

Evropu letos čeká zima s menším množstvím sněhu, jak naznačují dva významné předpovědní modely – ECMWF (Evropské centrum pro střednědobé předpovědi) a UKMO (Britská meteorologická služba). Oba modely se shodují, že v prosinci a lednu budou sněhové srážky pod průměrem, zejména ve většině částí Evropy, s výjimkou severních regionů a některých oblastí v okolí Alp.

Podle těchto modelů, jak komentuje agentura PRONEWS, se v prosinci očekává méně sněhu, než je běžné, a to ve velké části Evropy. Výjimkou budou oblasti nad Alpami a severní Skandinávie, kde by měly být srážky vyšší. Předpověď pro leden ukazuje na pokračující trend nízkých sněhových srážek, přičemž pouze v jihovýchodní části kontinentu může dojít k nárůstu sněhových srážek, což je přisuzováno možné anomálii vysokého tlaku vzduchu v severozápadní části Evropy.

UKMO, stejně jako ECMWF, předpokládá slabou zimu se sněhem pod průměrem. Největší část Evropy by měla zaznamenat nižší úrovně sněhových srážek, přičemž pouze severní oblasti budou pravděpodobně zažívat typické zimní podmínky. Prosincová předpověď neukazuje žádné výrazné zlepšení, s výjimkou obvyklých vyšších nadmořských výšek v severních částech a malého pásma v jižních Alpách.

V lednu by se situace neměla výrazně změnit, avšak mírné zvýšení sněhových srážek je možné ve východních a centrálních oblastech Evropy.



Jak ovlivní nižší sněhové srážky zimní sporty v centrální Evropě?

S příchodem zimní sezóny a očekáváním nadcházejících chladných měsíců se milovníci zimních sportů, provozovatelé lyžařských středisek a turisté zamýšlejí nad tím, jak předpověď nižších sněhových srážek ovlivní zimní aktivity. Prognózy od ECMWF a UKMO, které varují před sněhem pod průměrem, vyvolávají obavy zejména v centrální Evropě, kde jsou zimní sporty klíčovou součástí cestovního ruchu.

Dopady na lyžařská střediska

Provozovatelé lyžařských areálů v oblastech mimo vysoké hory, například v České republice, Rakousku či Německu, mohou čelit složitým podmínkám. Nedostatek přirozeného sněhu znamená větší závislost na umělém zasněžování, které je nákladné a zároveň vyžaduje specifické teplotní podmínky, které nemusí být vždy příznivé. Vzhledem k tomu, že prosinec i leden mají podle předpovědi přinést podprůměrné srážky, lyžařské sezóny v nižších nadmořských výškách by mohly být kratší nebo omezené.

Naopak oblasti jako Alpy, kde se očekávají sněhové srážky v běžném nebo nadprůměrném množství, mohou těžit z toho, že se více návštěvníků zaměří právě na tyto destinace. Střediska ve vyšších nadmořských výškách budou pravděpodobně profitovat z přetrvávající poptávky, což však může přinést problémy s kapacitou a vyššími cenami pro turisty.

Psali jsme:

Ekonomické důsledky

Snížená sněhová pokrývka může mít významný dopad na zimní turistiku, která tvoří důležitou součást ekonomiky v mnoha částech střední Evropy. Menší návštěvnost lyžařských středisek by mohla způsobit propad tržeb nejen pro samotná střediska, ale i pro místní hotely, restaurace a další poskytovatele služeb.

Alternativní zimní aktivity

S ohledem na proměnlivé zimní podmínky mohou turistické destinace začít více investovat do rozvoje alternativních zimních aktivit. Například v nižších polohách lze očekávat rozvoj zimní turistiky, běžkování na uměle připravených tratích či organizaci zimních festivalů a kulturních akcí. Také různé wellness a relaxační pobyty se mohou stát atraktivnější volbou pro návštěvníky, kteří se nechtějí spoléhat výhradně na přírodní sníh.

Co můžeme očekávat?

Přestože modely naznačují slabší sněhové podmínky, vývoj počasí je vždy nejistý a skutečné podmínky se mohou lišit. Nicméně, provozovatelé a návštěvníci by měli být připraveni na větší míru flexibility a adaptace na aktuální situaci. Vysoká nadmořská výška a moderní technologie pro výrobu umělého sněhu zůstanou klíčovými faktory pro zajištění lyžařských aktivit. Pro mnohé oblasti v centrální Evropě ale může letošní zima znamenat výzvu v podobě hledání nových způsobů, jak přilákat návštěvníky a udržet svou ekonomiku v chodu.

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: APF)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 8%
transparent.gif transparent.gif
Ne 82%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif