Rusko podle Světové banky patří mezi země s vysokými příjmy

byznys

Světová banka aktualizuje svou ekonomickou klasifikaci zemí světa každoročně 1.července. Rusko je nyní jednou z předních zemí, tedy těch s vysokými příjmy podle hrubého národního důchodu.

Rusko podle Světové banky patří mezi země s vysokými příjmy
Ilustrační foto
11. července 2024 - 06:20

Přes všechny sankce je nyní Rusko v nejnovější zprávě Světové banky klasifikováno jako země s vysokými příjmy, uvádí Makronom . Světová banka aktualizuje svou ekonomickou klasifikaci zemí světa každoročně 1. července. Země jsou rozděleny do čtyř skupin: země s nízkými příjmy, země s nižšími středními příjmy, země s vyššími středními příjmy a země s vysokými příjmy na základě hrubého národního důchodu (HND).

Letošní zpráva ukazuje, že navzdory sankcím uvaleným „hodnotami Západu“ se hospodářský růst Ruska výrazně zvýšil a transformoval zemi ze země s vyššími středními příjmy na zemi s vysokými příjmy. Podle Světové banky Rusko dosáhlo HND 14 250 USD, přičemž zásadní roli v tom hraje válečná ekonomika. Přes všechny sankce byla ruská ekonomika, která se stala válečnou, posílena vojenským sektorem a rostoucím obchodem.

Podle analýzy Světové banky vzrostl obchod o 6,8 procenta, finanční sektor o 8,7 procenta a stavebnictví o 6,6 procenta. Tyto faktory vedly k růstu reálného HDP o 3,6 procenta, růstu nominálního HDP o 10,9 procenta a růstu HDP na hlavu o 11,2 procenta.

Pro srovnání: obchodní bilance Německa klesá, finanční sektor vzrostl o necelé procento a stavebnictví vykázalo pokles o 4 procenta. Hrubý domácí produkt v této zemi se zmenšuje a zmenšuje; díky „úžasné“ hospodářské politice autora dětských knih Roberta Habecka, ministra hospodářství,  a jeho neméně zbabělých kamarádů na berlínském semaforu.

(rp,prvnizpravy.cz,diefreiewelt,foto:arch.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?