Rohlík.cz v problémech? Riskantní ambice Tomáše Čupra

byznys

Online supermarket Rohlík se potýká s rostoucími finančními problémy. Po nákladné expanzi do zahraničí vykazuje ztrátu 1,5 miliardy korun a záporný vlastní kapitál ve výši 5,5 miliardy korun.

Rohlík.cz v problémech? Riskantní ambice Tomáše Čupra
Tomáš Čupr, zakladatel Rohlík.cz
19. října 2024 - 08:50

Přes všechny tyto ne příliš pozitivní ukazatele však zakladatel společnosti Rohlík Tomáš Čupr nadále věří v expanzi, což vzbuzuje otázky o jeho manažerských schopnostech a směřování firmy.

Společnost Rohlík se nachází v hluboké krizi, a to především kvůli nepřiměřeně ambiciózní expanzi do zahraničí, která měla drastické důsledky pro její hospodaření. Hospodářské výsledky firmy a záporný vlastní kapitál ve výši 5,5 miliardy korun jasně ukazují na špatné rozhodování na nejvyšších úrovních vedení, především na zakladatele a ředitele Tomáše Čupra.

Je pochopitelné, že expanze na nové trhy s sebou nese rizika, ale jakmile tyto kroky vedou k tak závažným finančním problémům, je třeba se ptát, zda jsou skutečně řízeny strategicky a promyšleně. Ztráta ve výši 1,5 miliardy korun k dubnu letošního roku je alarmující. Audit společnosti Grant Thornton navíc poukazuje na to, že záporná čísla nejsou pouze výsledkem expanze, ale i špatného nakládání s aktivy, včetně vysokých odpisů kladného konsolidačního rozdílu.



Tomáš Čupr, který kdysi ovládal více než 70 % společnosti, dnes vlastní jen 42,19 %. Tento pokles jeho podílu může být vnímán jako snaha minimalizovat riziko osobní ztráty, přičemž finanční těžkosti nechává na bedrech investorů a zaměstnanců. Zvyšování základního kapitálu prostřednictvím nových akcií a úvěru od Evropské investiční banky za 160 milionů eur je sice krokem k stabilizaci, avšak otázkou zůstává, zda to bude stačit k záchraně společnosti.

Čupr však i nadále propaguje expanzi, přičemž například Německo má být klíčovým trhem. Tato neústupná víra ve vlastní strategii, navzdory tomu, že Rohlík nevydělává a jeho dluhy rostou, spíše ukazuje na neochotu přiznat chybu než na zdravé podnikatelské vedení. Pokud si Čupr neuvědomí vážnost situace a nebude jednat odpovědněji, je velmi pravděpodobné, že se skupina dostane do ještě hlubších problémů.

Psali jsme:

Mnozí investoři mohou nyní přemýšlet, zda mají důvěřovat vedení, které navzdory červeným číslům stále věří v dlouhodobou udržitelnost firmy bez radikálních změn. Tato situace volá po silnější a uváženější manažerské ruce, než jakou v současné době Tomáš Čupr nabízí. Spíše než geniální stratég se začíná jevit jako manažer, který nebezpečně riskuje budoucnost jedné z největších českých firem.

(bőhm, prvnizpravy.cz, repro: BCP Praha)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::