Proč by Západ měl vítat levnou ropu

byznys

Svět stojí zřejmě na prahu energetické revoluce. Mezinárodní energetická agentura (IEA) minulý týden předpověděla, že za současných podmínek bude svět do roku 2030 zaplaven levnou ropou.

Proč by Západ měl vítat levnou ropu
Ilustračí foto
18. června 2024 - 12:53

To vyvolává lákavou perspektivu obnoveného růstu v stagnujících ekonomikách: levná energie by snížila výrobní náklady, snížila inflaci a oživila průmyslová odvětví, která jsou omezena náklady. Rovněž by to přineslo impuls pro vznikající technologie, zejména umělou inteligenci, která je velkým spotřebitelem energie.

Nemalý počet ekonomů, někdy označovaných jako techno-optimisté, tvrdí, že svět stojí na prahu energetické revoluce - takové, která pohání další průmyslovou revoluci. Tento pokrok je poháněn rychlým vývojem v oblasti obnovitelné energetické technologie. Rychlé zlepšení její účinnosti, zejména solárních fotovoltaických panelů, znamená, že je nyní často nejlevnějším dostupným zdrojem energie. Mezitím rozšíření čínské kapacity ve výrobě solárních panelů snížilo jejich cenu, což výrazně zlevnilo jejich instalaci.

Technologie baterií vykazuje podobný pokrok, což umožňuje elektrickým vozidlům (EV) jezdit delší vzdálenosti na méně nabití a činí problém přerušovanosti v obnovitelné energii méně překážkou k její adopci. Agresivní podpora čínského průmyslu EV, spolu s jeho ekonomickou strategií exportovat se z ekonomického útlumu, vedla k nadbytku globální nabídky levných a kvalitních EV.

To vše by mohlo signalizovat prudký pokles poptávky po ropě. OPEC a ropný průmysl však nesouhlasí. Současný pokles poptávky po EV na západních trzích, spolu s nedávnými politickými změnami proti obnovitelné energii a investování do ESG, dávají ropným společnostem dostatečnou důvěru k tomu, aby zvýšily své výrobní plány. Mezitím se očekává, že i když západní země sníží svou poptávku po ropě a plynu, jak jejich růst zpomaluje a přecházejí na obnovitelnou energii, industrializace rozvojového světa zajistí, že poptávka po fosilních palivech bude stoupat po desetiletí, uvádí zpravodajský server UnHerd.com.



Avšak nedávné události tento předpoklad zpochybňují. Aby západní země zabránily zaplavení svých trhů čínskými elektrickými vozidly a solárními panely, začaly na ně uvalovat cla. To je učiní ještě levnějšími a tudíž atraktivnějšími pro rozvojové země, které hledají způsoby, jak urychlit rozšíření své energetické produkce. Jak se pro Čínu stále více uzavírají západní trhy, je pravděpodobnější, že se zaměří na rozvoj nových trhů v zemích, s nimiž již spolupracuje prostřednictvím své iniciativy Pás a cesta.

Vždy se předpokládalo, že energetický přechod nejprve projde vyspělým světem a pak se bude šířit dál. Ale nedávné zprávy, že poptávka Číny po fosilních palivech možná již dosáhla vrcholu, by mohly signalizovat nový vývoj: že rozvojové země začnou přeskakovat energetický přechod. V tom případě by se projekce IEA mohly naplnit.

V tomto výhledu se však mohou objevit problémy. Zejména široké přijetí umělé inteligence vytváří obrovskou novou poptávku po energii k napájení datových center. Vzhledem k tomu, že jde o tak novou technologii v počátečních fázích přijetí, je těžké předpovědět, kam až to zajde, ale je možné, že budoucí poptávka po energii překročí dostupnou nabídku z nových obnovitelných zdrojů.

Psali jsme:

To je důvod, proč mají prognózy budoucí poptávky po ropě vždy vysokou míru nejistoty. Je příliš brzy sázet na budoucí trvalý kolaps globálních cen ropy. Ale začíná to být alespoň představitelné.

Další vývoj bude záviset na mnoha faktorech, včetně politických rozhodnutí, technologického pokroku a globálních ekonomických trendů. V krátkodobém horizontu může levná ropa skutečně poskytnout ekonomický impuls mnoha zemím a průmyslovým odvětvím. Na druhé straně, dlouhodobé spoléhání na fosilní paliva by mohlo zbrzdit pokrok směrem k udržitelné energetické budoucnosti.

Navíc, geopolitické napětí a obchodní bariéry mohou komplikovat predikce budoucího vývoje na trhu s energiemi. Zatímco některé země mohou těžit z levnějších energetických zdrojů, jiné mohou čelit zvýšeným nákladům v důsledku cel a dalších obchodních omezení. To by mohlo vést k nerovnoměrnému ekonomickému růstu a prohloubení rozdílů mezi jednotlivými regiony.

Pokud se však technologický pokrok v oblasti obnovitelných zdrojů a baterií udrží, mohl by svět zažít další vlnu energetické revoluce. Nové technologie, jako jsou pokročilé baterie a umělá inteligence, mají potenciál přinést významné změny v tom, jak vyrábíme a spotřebováváme energii.

Závěrem lze říci, že budoucnost levné ropy a její dopad na globální ekonomiku a energetický sektor zůstává nejistý. Je však zřejmé, že technologický pokrok a politická rozhodnutí budou hrát klíčovou roli v tom, jak se tento scénář vyvine. Ať už to dopadne jakkoli, jedno je jisté: energetický sektor je na prahu významných změn, které mohou mít dalekosáhlé důsledky pro celý svět.

(dan, UnHerd.com, repro: tvnews)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?