Přechod na obnovitelné zdroje je ohrožen nedostatkem surovin

byznys

Nereálná cesta k čisté nule. Globální snaha o dosažení čisté nuly emisí může čelit závažným překážkám, varuje Peter Clack.

Přechod na obnovitelné zdroje je ohrožen nedostatkem surovin
Ilustrační foto
14. října 2024 - 07:22

Podle jeho analýzy by současné kapacity těžby klíčových surovin, jako jsou měď, lithium či grafit, nestačily na pokrytí potřeb nezbytných pro nahrazení fosilních paliv obnovitelnými zdroji. Zajistit dostatek těchto materiálů by mohlo trvat stovky až tisíce let, což vyvolává otázky o udržitelnosti této energetické transformace.

Příspěvek sdílený na platformě X uživatelem Peterem Clackem vyvolává důležité otázky ohledně přechodu na obnovitelné zdroje energie. Clack upozorňuje na rozsáhlou potřebu surovin, které jsou nezbytné pro technologické jednotky, aby bylo možné nahradit fosilní paliva větrnými turbínami, solárními panely a bateriemi.

Podle uvedené tabulky by například bylo potřeba téměř 4,6 miliardy tun mědi k úplné náhradě fosilních paliv, což by při současné roční produkci zabralo 189 let. U dalších klíčových materiálů, jako je nikl, lithium nebo grafit, se tyto počty šplhají na stovky a tisíce let.

Clack varuje, že snaha o dosažení čisté nuly emisí povede k ekonomickému kolapsu, neboť současné kapacity těžby a zpracování surovin jsou daleko od potřebného množství. Výzvou není pouze nalezení dostatku surovin, ale i jejich rafinace a zajištění udržitelného způsobu těžby.



Tento pohled představuje značně pesimistickou vizi budoucnosti, která nahrává kritikům rychlého přechodu k obnovitelným zdrojům energie. I když jsou obnovitelné zdroje klíčovou součástí snahy o zmírnění klimatické změny, zůstává otázka, zda současné technologie a kapacity skutečně dokážou uspokojit celosvětovou poptávku.

Je třeba vzít v úvahu také geopolitické důsledky těžby těchto materiálů. Země, které jsou hlavními producenty kritických surovin, získávají silnou vyjednávací pozici, což může vést k novým globálním nerovnováhám.

Psali jsme:

Na druhé straně je důležité mít na paměti, že technologie se rychle vyvíjejí a mnozí odborníci věří, že budoucí inovace sníží závislost na těchto vzácných materiálech. Alternativní způsoby skladování energie, nové materiály nebo efektivnější metody těžby a recyklace mohou hrát významnou roli v překonání současných překážek.

Celkově vzato, kritický pohled Petera Clacka je relevantní připomínkou, že přechod k zelené energii není bez problémů. Přesto by však neměl vést k rezignaci na snahy o dosažení klimatických cílů, ale spíše k zaměření na hledání nových řešení a optimalizaci využívání dostupných zdrojů.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?