Po Německu další šok. Britská ekonomika nečekaně stagnuje

byznys

Britská ekonomika v červenci stagnovala již druhý měsíc po sobě, přičemž výroba prudce poklesla. Tento vývoj představuje nepříznivý začátek pro novou vládu premiéra Keira Starmera, který chce urychlit tempo růstu.

Po Německu další šok. Britská ekonomika nečekaně stagnuje
Keir Starmer, britský premiér
13. září 2024 - 07:03

Podle údajů zveřejněných ve středu Úřadem pro národní statistiku (ONS) nedošlo v červenci k žádné změně ekonomického výkonu ve srovnání s předchozím měsícem, stejně jako tomu bylo v červnu.

Průzkum agentury Reuters mezi ekonomy předpovídal nárůst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,2 % v meziměsíčním srovnání. Tyto údaje pravděpodobně nezmění očekávání, že Bank of England sníží úrokové sazby ještě jednou v tomto roce, pravděpodobně v listopadu místo 19. září.

Libra mírně oslabila vůči americkému dolaru a investoři přiřadili přibližně 25% šanci na snížení sazeb na příštím zasedání, což je mírně více než v úterý. Skromný růst ve službách, který v červenci dosáhl 0,1 %, byl kompenzován poklesem v průmyslové výrobě a stavebnictví. Hailey Low, ekonomka z Národního institutu pro ekonomický a sociální výzkum, uvedla, že ekonomika pravděpodobně poroste ve druhé polovině roku 2024, i když pomalejším tempem než na začátku roku, kdy se zotavila z mělké recese, informuje server News.AZ s odkazem na zahraniční média.



„Všechny oči se nyní nepochybně obracejí k nadcházejícímu rozpočtu, zejména kvůli politikám klíčovým pro zajištění dlouhodobého ekonomického růstu – což je agenda, kterou slíbila vláda labouristů,“ uvedla Low. V reakci na středeční údaje ministryně financí Rachel Reevesová uvedla, že si plně uvědomuje rozsah výzev, kterým Británie čelí, a že změny nepřijdou přes noc.

Použila jako příklad středeční oznámení společnosti Amazon Web Services, která plánuje v příštích pěti letech investovat ve Spojeném království 8 miliard liber (10,45 miliardy USD) do výstavby datových center, což považuje za důvod k optimismu. Britská ekonomika od pandemie COVID-19 roste pomalu, přičemž mezi čtvrtým čtvrtletím 2019 a druhým čtvrtletím 2024 se zvýšila jen o 2,3 %.

Podle ONS byl ekonomický výkon v červenci o 1,2 % vyšší než ve stejném měsíci roku 2023, což je méně než 1,4 % růstu, který předpovídali ekonomové. Starmer během své volební kampaně před volbami 4. července uvedl, že chce dosáhnout ročního růstu ekonomiky ve výši 2,5 %, což je tempo, kterého Británie pravidelně nedosáhla od doby před finanční krizí v roce 2008.

Psali jsme:

Samostatné obchodní údaje za červenec ukázaly prudký pokles vývozu zboží jak do Evropské unie, tak do zemí mimo EU. Vývoz služeb rostl jen mírně. Po očištění o inflaci klesl vývoz zboží do zemí mimo EU na nejnižší úroveň od května 2020. Mimo pandemii COVID-19 to byl nejnižší údaj od září 2011.

(jk, News.AZ, rerpo: BBC News)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: