Obnovitelné zdroje: Velké sliby a malé výsledky. Jak je na tom ČR?

byznys

Evropa se staví do čela boje proti klimatickým změnám a podporuje obnovitelné zdroje s daleko větší intenzitou než USA. Tvrdá fakta však ukazují, že bez fosilních paliv se i přes veškeré snahy neobejdeme.

Obnovitelné zdroje: Velké sliby a malé výsledky. Jak je na tom ČR?
Ilustrační foto
10. října 2024 - 06:30

Navzdory miliardovým investicím a rozsáhlým kampaním na podporu obnovitelných zdrojů energie, data z USA odhalují tvrdou realitu: větrné turbíny a solární panely se podílely na spotřebě energie pouhými 2,5 % v roce 2023. Fosilní paliva (ropa, plyn a uhlí) stále představují obrovskou většinu energetického mixu, přičemž tvoří 82 % celkové spotřeby. Tato čísla jsou nejen šokující, ale také nastavují zrcadlo politikám, které se po celém světě snaží prezentovat obnovitelné zdroje jako spásu energetické budoucnosti.

Evropa vs USA: Lepší, ale stále daleko od cíle

Evropa se staví do čela boje proti klimatickým změnám a podporuje obnovitelné zdroje s daleko větší intenzitou než USA. Německo, Švédsko a další státy EU investovaly značné prostředky do rozvoje větrných parků a solárních elektráren, přičemž tyto zdroje v některých zemích tvoří až třetinu energetické spotřeby. I přesto však Evropa stále čelí problémům. Ve Španělsku, Itálii či Francii se obnovitelné zdroje potýkají s problémy spojenými s kolísavou výrobou, nedostatkem efektivních úložišť energie a nákladnou údržbou.

I když je energetický mix v Evropě díky obnovitelným zdrojům diverzifikovanější než v USA, závislost na fosilních palivech je stále značná. Německo, které se rozhodlo postupně uzavírat své jaderné elektrárny, musí v době nízké výroby z větrných turbín a solárních panelů spoléhat na dovoz energie z fosilních zdrojů nebo na spalování uhlí. Toto chování tak ukazuje, že i přes veškeré snahy se Evropa zatím nedokáže plně obejít bez fosilních paliv.



Česká republika: Mezi uhlím a obnovitelnými zdroji

V České republice se energetická politika také snaží adaptovat na evropský trend přechodu na čistší zdroje energie, avšak s omezenými výsledky. Přes významné dotace a snahy rozšiřovat kapacity solárních a větrných elektráren je jejich podíl na celkové výrobě energie stále velmi nízký. Tradiční energetický mix země je stále silně závislý na uhlí a jaderné energetice.

Solární boom, který Česká republika zažila před několika lety, se ukázal jako neefektivní a mnohdy podvodný projekt, kde byly státní dotace zneužity a efektivita jednotlivých instalací zůstala daleko za očekáváním. Výstavba větrných elektráren je omezená nejen technickými a geografickými podmínkami, ale i odporem veřejnosti, která je vnímá jako narušení krajiny.

Srovnání a otázky budoucnosti


Když srovnáme situaci v USA, Evropě a České republice, je jasné, že přes obrovské investice a politickou podporu se obnovitelné zdroje energie stále nedokázaly plně prosadit jako spolehlivý zdroj. USA sice zaostávají za Evropou ve využívání obnovitelných zdrojů, ale evropské úspěchy jsou také relativní a často přicházejí za cenu podpory fosilních zdrojů v obdobích, kdy jsou obnovitelné zdroje neefektivní.

Psali jsme:

Je tedy legitimní se ptát, zda je tento globální trend udržitelný a efektivní, nebo zda bychom měli hledat jiné cesty, jak zajistit spolehlivou a čistou energii pro budoucnost. V současnosti se zdá, že současné politiky spíše vedou k vyšším nákladům pro občany a k větší energetické nestabilitě. Miliardy investované do projektů, které zatím nepřinášejí očekávané výsledky, by mohly být směřovány jinam – například do inovací v oblasti jaderné energie nebo vývoje efektivních úložišť energie.

Pro Českou republiku a její občany tak nastává otázka: Jsme připraveni nadále podporovat technologie, které zatím nedokázaly splnit své sliby, nebo se zaměříme na realističtější řešení, která zohlední naši současnou situaci a specifika?

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?