Obnovitelné zdroje: Černá díra na investice

byznys

Velké fiasko solárních panelů a větrných turbín. Miliardy dolarů jsou nalévány do těchto krajinných monstruózních projektů po celém světě, ale výsledky jsou prakticky nulové.

Obnovitelné zdroje: Černá díra na investice
Ilustrační foto
8. října 2024 - 15:55

V roce 2023 větrné turbíny a solární panely tvořily pouze 2,5 % veškeré spotřeby energie ve Spojených státech. Tento výsledek představuje šokující neúspěch. Miliardy dolarů jsou nalévány do těchto krajinných monstruózních projektů po celém světě, ale výsledky jsou prakticky nulové. Tato alarmující zpráva ukazuje, že přes veškeré snahy a obrovské investice se obnovitelné zdroje energie, jako jsou vítr a slunce, jen stěží podílejí na celkové energetické bilanci USA.

Dle dat americké vládní agentury pro energetiku (EIA) fosilní paliva stále představují 82 % celkové energetické spotřeby v zemi. Na rozdíl od obnovitelných zdrojů, fosilní paliva - plyn, ropa a uhlí - stále zůstávají dominantním pilířem amerického energetického mixu. Jde tedy o drsnou realitu, kterou nelze přehlížet, zejména když jsou větrné a solární projekty prezentovány jako zázračné řešení klimatických problémů.


Investice do obnovitelných zdrojů dosahují bilionů dolarů, ale jejich skutečný dopad na energetickou bilanci je téměř zanedbatelný. Zastánci těchto technologií tvrdí, že jde o nutnou dlouhodobou investici do budoucnosti, avšak čísla ukazují, že ve srovnání s fosilními palivy nemají téměř žádný efekt. Jejich instalace a údržba jsou nákladné, zabírají rozsáhlé plochy a vytvářejí vizuální znečištění, které nejen hyzdí krajinu, ale také vyvolává otázky ohledně jejich skutečné účinnosti a dlouhodobé udržitelnosti.

To vše přichází v době, kdy jsou běžní občané tlačeni k větší energetické úspornosti a kdy se objevují zprávy o zvýšení daní či omezování dostupnosti fosilních paliv. Skutečnost, že takto nízký podíl obnovitelných zdrojů je dosahován za cenu obrovských investic, naznačuje, že současná politika “zelené energie” selhává.

Psali jsme:

Je čas položit si otázku: Kam směřujeme? V současnosti se zdá, že obnovitelné zdroje energie nejsou schopny nahradit spolehlivost a efektivitu fosilních paliv. Miliardy dolarů, které jsou nalévány do těchto projektů, by možná mohly být lépe využity k inovacím v jiných oblastech, které by přinesly skutečný dopad na energetickou bezpečnost a stabilitu.



Namísto toho jsme svědky kampaně, která se zdá být spíše ideologickým tažením než reálným řešením. Je třeba se ptát, zda nejsme obětí globálního experimentu, který se v konečném důsledku ukáže jako ztráta času a peněz – a to vše na úkor běžných lidí, kteří platí stále vyšší ceny za energie a jsou nuceni čelit důsledkům politických rozhodnutí, jež zjevně nefungují.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?