Německý průmysl je stále v krizi. Experti však avizují změnu

byznys

Německý průmysl se stále nachází v krizi. Počet zakázek se ve srovnání s předchozím měsícem snížil. Přesto se odborníci vyjadřují optimisticky.

Německý průmysl je stále v krizi. Experti však avizují změnu
Ilustračí foto
9. června 2024 - 07:03

Míra poklesu v německém průmyslu pokračuje. V dubnu zaznamenal již čtvrtý pokles zakázek v řadě. Nové objednávky klesly o 0,2 procenta ve srovnání s předchozím měsícem, jak ve čtvrtek oznámil Spolkový statistický úřad. Ekonomové oslovení agenturou Reuters však očekávali nárůst o 0,5 procenta.

„Tím pokračuje negativní trend, který trvá od začátku roku – i když ve výrazně zmírněné formě,“ komentovalo vývoj Spolkové ministerstvo hospodářství. V březnu došlo k poklesu o 0,8 procenta, v únoru o 0,9 procenta a v lednu dokonce o 10,8 procenta. Domácí zakázky v dubnu klesly o 0,3 procenta, zatímco zahraniční zakázky se snížily o 0,1 procenta, uvádí německý zpravodajský portál Handelsblatt.

Bez často silně kolísajících velkých zakázek by v dubnu došlo k nárůstu o 2,9 procenta. 

„Roste naděje, že německá ekonomika začne od léta opět mírně růst,“ uvedl hlavní ekonom Commerzbank Jörg Krämer. Ministerstvo hospodářství poukázalo na zlepšení ukazatelů nálady, „které by měly vést také k obratu v přílivu zakázek“. 

„Dokud se příliv zakázek výrazně nezvýší, německá ekonomika se nezvedne,“ řekl hlavní ekonom VP Bank Thomas Gitzel.



Vývoj v jednotlivých odvětvích byl opět velmi nerovnoměrný. Výrazně méně objednávek zaznamenali výrobci ostatních dopravních prostředků, kam patří například letadla, lodě a vlaky: V této kategorii došlo k propadu o 15,4 procenta. Výrobci datových, elektrických a optických zařízení (-5,1 procenta) a elektrických zařízení (-4,1 procenta) rovněž čelili nižší poptávce. Naopak znatelné nárůsty byly v oblastech textilního průmyslu (+10,9 procenta), automobilového průmyslu (+4,1 procenta) a výroby kovů (+3,3 procenta).

V dubnu také klesly tržby ve zpracovatelském průmyslu: Inflací očištěné tržby se snížily o 0,9 procenta ve srovnání s předchozím měsícem. V březnu došlo k poklesu o 0,4 procenta.

Navzdory těmto negativním údajům někteří analytici věří, že situace se brzy zlepší. Commerzbank a další finanční instituce upozorňují na známky zlepšování nálady v ekonomice, což by mohlo vést k oživení zakázek v druhé polovině roku. 

„Očekáváme, že se průmyslová výroba začne stabilizovat a postupně růst, pokud se zlepší globální ekonomické podmínky a sníží se nejistoty na trzích," uvedl jeden z analytiků.

Německý průmysl, který je tradičně považován za motor evropské ekonomiky, čelí v posledních měsících řadě výzev. Patří mezi ně přetrvávající problémy s dodavatelskými řetězci, nedostatek surovin a rostoucí náklady na energie. Tyto faktory vedou k obavám, že by krize mohla trvat déle, než se původně očekávalo.

Přesto německá vláda zůstává optimistická a věří, že kombinace vládních opatření na podporu ekonomiky a postupné zlepšování globálních podmínek povede k oživení.

Psali jsme:

„Naše priority jsou nyní jasné: musíme podpořit investice, zlepšit infrastrukturu a zajistit, aby naše průmyslové podniky měly přístup k potřebným zdrojům," uvedl ministr hospodářství.

Zatímco německý průmysl bojuje s aktuálními problémy, některé sektory již vykazují známky zotavení. Textilní průmysl a automobilový sektor jsou příkladem odvětví, která se již začala zvedat a vykazují růst. Tyto pozitivní trendy by mohly sloužit jako příklad pro ostatní odvětví a přispět k celkovému zotavení německé ekonomiky.

Na závěr lze říci, že i přes čtvrtý pokles zakázek v řadě je výhled pro německý průmysl smíšený. Na jedné straně přetrvávají značné problémy, na druhé straně však existují důvody k opatrnému optimismu. Jak se situace bude vyvíjet, ukážou následující měsíce.

(jk, handelsblatt.com, repro: welt)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?