Německo čelí krizi. Recesí jsou zasaženy malé a střední podniky

byznys

Německá ekonomika čelí hluboké krizi, kdy recese zasahuje klíčový sektor malých a středních podniků. Stagnující růst, nedostatečné daňové příjmy a nespokojenost podnikatelů ohrožují stabilitu země, zatímco vládní opatření zatím nenabízí jasné řešení.

Německo čelí krizi. Recesí jsou zasaženy malé a střední podniky
Robert Habeck, německý ministr hospodářství
28. října 2024 - 07:03

Během krize je obtížné určit, komu věřit. Němečtí optimisté mohou nalézt jistou útěchu ve zprávě agentury Bloomberg, která nedávno oznámila, že „ekonomický útlum v zemi by mohl skončit“. Slovo „mohl“ zde však nese velkou váhu. Ve stejném týdnu, kdy Bloomberg předpovídal zlepšení německé ekonomické situace, přišla série špatných zpráv. Bylo odhaleno, že očekávané daňové příjmy za příštích pět let budou o 60 miliard eur nižší, rozpočtový deficit překročí 40 miliard eur a Německo se blíží druhému roku recese v řadě, komentuje kriticky server UnHerd.com.

Místo ústupu se zdá, že se recese šíří a zasahuje páteř německé ekonomiky, tedy takzvaný Mittelstand, což je 3,1 milionu malých a středních podniků, které tvoří 99,4 % všech firem. Tyto firmy nejsou jen klíčové pro inovace a pracovní trh, ale také tvoří velkou část daňové základny. Strukturální povaha Mittelstandu činí pro jeho členy složité přenášet aktiva globálně tak, jak to mohou dělat velké nadnárodní korporace, jako je Google. Jakékoliv daňové zatížení se proto těchto malých podniků dotkne přímo a okamžitě.



Pokud trpí malé a střední podniky, trpí i daňové příjmy, a předpokládaný obrovský deficit ukazuje, že němečtí malí podnikatelé už nemají, odkud brát. Není překvapivé, že Mezinárodní měnový fond nyní snížil prognózu růstu pro Německo pro tento a příští rok z 1,3 % na pouhých 0,8 %, což činí Německo nejpomaleji rostoucí ekonomikou v eurozóně i skupině G7.

Odpovědí Berlína na tuto krizi je plánovaný „Německý fond“ na podporu investic, avšak nelze do něj vkládat přehnané naděje. Tento nový fond je prezentován jako plán na vytvoření „klimaticky neutrální moderní průmyslové budoucnosti“, jak prohlásil zelený ministr hospodářství Robert Habeck. Jinými slovy, Německo plánuje vložit miliardy do stále neúspěšné energetické transformace, která je jedním z hlavních důvodů současných ekonomických problémů. Podle Univerzity v Kolíně dosáhnou vládní dotace na obnovitelné zdroje v roce 2025 částky 18 miliard eur, což je o 2 miliardy více, než bylo plánováno.

Psali jsme:

Zatímco Habeck pokračuje ve svých zelených plánech, ostatní oblasti se nadále zhoršují. Dlouho obdivovaná německá dochvilnost je minulostí; národní železnice oznámily plány na obnovení přesného provozu vlaků až v roce 2070, tedy o více než generaci později. Průzkum mezi 3 300 společnostmi ukázal, že 37 % z nich zvažuje omezení výroby nebo přesun do zahraničí, což je nárůst oproti loňským 31 %. Veřejnost i podnikatelé pociťují únavu a frustraci, což zhoršuje politická třída, jež se zdá být zcela odtržená od rostoucích problémů ve všech oblastech života.

Za těchto podmínek není překvapivé, že stále více Němců začíná hledat alternativy pro budoucnost Německa.

(jar, UnHerd.com, foto: arch.)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?