Německá ekonomika na pokraji recese. Co to znamená pro nás?

byznys

Ekonomická nálada v Německu zaznamenala v září dramatický propad, když se klíčový ukazatel ekonomického sentimentu ZEW index propadl na své nejnižší hodnoty za posledních 11 měsíců.

Německá ekonomika na pokraji recese. Co to znamená pro nás?
Ilustračí foto
25. září 2024 - 07:22

Tento pokles zrcadlí vážné obavy z budoucnosti největší evropské ekonomiky a zhoršující se vyhlídky, které mohou mít dalekosáhlé důsledky i pro zbytek eurozóny.

Podle nejnovějších dat ZEW institut ukázal zářijový index propad ze srpnových 19,2 bodu na pouhých 3,6 bodu, což je výrazně pod očekávanými 17 body. Takový vývoj překvapil odborníky, kteří předpokládali, že sentiment, i když oslabí, zůstane stále relativně stabilní. Tento prudký pokles značí nejhorší hodnotu od října 2023 a ukazuje na stále křehčí situaci v německém hospodářství, uvádí ve server Euronews.com.

Ještě horší zprávy přicházejí v podobě subindexu aktuálních podmínek, který se propadl z -77,3 bodu v srpnu na -84,5 bodu v září, což je jeho nejhorší hodnota od května 2020. Tento pokles zdůrazňuje stále se zhoršující stav německé ekonomiky, která čelí řadě výzev napříč průmyslovými odvětvími.

„Naděje na rychlé zlepšení ekonomické situace očividně mizí,“ uvedl prezident ZEW institutu Achim Wambach, což jen podtrhuje náladu pesimismu, která v Německu narůstá.

Největší problémy: automobilový průmysl a strojírenství


Vyhlídky na nadcházející měsíce se zhoršily v klíčových německých průmyslových odvětvích, včetně strojírenství, ocelářství, automobilového průmyslu a bankovnictví. Zejména automobilový sektor, který tradičně tvořil páteř německé ekonomiky, nyní čelí zásadním problémům.



Akcie čtyř největších německých automobilových společností zaznamenaly od začátku roku dvouciferné ztráty. Například BMW, které minulý týden vydalo varování ohledně poklesu zisků, ztratilo od počátku roku 28 % své hodnoty. Mercedes-Benz AG klesl o 10 %, Porsche AG ztratilo 15 % a Volkswagen AG zaznamenal pokles o 17 %. Tyto ztráty ilustrují ztrátu konkurenceschopnosti na trhu s elektrickými vozidly, kde dominují zejména asijští výrobci, jako je čínská společnost BYD.

Problémy eurozóny a dopad na širší evropský trh

Zhoršující se ekonomická situace Německa se přelévá i na ostatní země eurozóny. ZEW index sentimentu pro celou eurozónu klesl z 17,9 bodu v srpnu na 9,3 bodu v září, což je rovněž nejnižší hodnota za téměř rok. I když je pokles pesimismu v eurozóně patrný, je zřejmé, že největší tíha těchto problémů spočívá na Německu.

„I přes pokles očekávání v rámci eurozóny je propad v Německu mnohem výraznější. Většina respondentů již zahrnula očekávání změn úrokových sazeb do svých předpovědí,“ vysvětlil Wambach.

Německo se tedy nachází v těžké pozici, kdy jeho tradiční ekonomické opory, jako automobilový průmysl či strojírenství, čelí vážným problémům, zatímco oživení v jiných sektorech, jako je stavebnictví a telekomunikace, je nedostatečné, aby zachránilo celkovou situaci.

Nečekané reakce trhů

Navzdory znepokojivým zprávám o německé ekonomice zůstala reakce evropských trhů tlumená. Výnosy dluhopisů a euro mírně klesly, ale evropské akciové trhy zůstaly relativně stabilní. Německý DAX index dokonce zaznamenal mírný růst o 0,6 %, přičemž akcie společnosti Zalando SE vedly růst s 5% nárůstem.

Psali jsme:

Zdá se, že investoři již z velké části očekávali špatné zprávy a svou pozornost soustředili na nadcházející rozhodnutí Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) ve Spojených státech, kde se očekává oznámení snížení úrokových sazeb.

Avšak nejistota ohledně dalšího vývoje zůstává, a jak německá, tak evropská ekonomika nadále čelí vážným problémům.

Co to znamená pro Českou republiku?

Pro Českou republiku, která je silně navázána na německou ekonomiku zejména prostřednictvím exportu, tento vývoj představuje vážné riziko. Německo je hlavním obchodním partnerem České republiky a případný pokles německé průmyslové výroby, zejména v klíčových odvětvích jako je automobilový průmysl, může výrazně zasáhnout i české firmy. Zhoršení německé ekonomiky by mohlo snížit poptávku po českém exportu, což by vedlo ke zpomalení růstu české ekonomiky a mohlo by přispět k vyšší nezaměstnanosti v tuzemsku. Česká vláda a firmy tak budou muset pečlivě sledovat vývoj v Německu a připravit se na případné dopady včetně potenciální nutnosti diverzifikace obchodních partnerů mimo německý trh.

(jk, euronews.com, foto: zai)


Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?