Nedůvěra a chaos. Odborníci varují před hrozící finanční krizí

byznys

Finanční scéna se ocitá na pokraji chaosu a varování odborníků, jako je John Rubino, jsou jasným signálem, že čelíme velmi nejisté budoucnosti. S probíhajícími konflikty na Ukrajině a na Blízkém východě je hrozba masivní finanční krize reálnější než kdy dříve.

Nedůvěra a chaos. Odborníci varují před hrozící finanční krizí
Ilustrační foto
12. října 2024 - 06:30

Rubinovo tvrzení, že „přichází chaos“, není pouhou alarmistickou rétorikou; odráží to znepokojivou realitu, kterou si mnozí teprve začínají uvědomovat. Představa, že jsme na pokraji desetiletí plného otřesů, které nemá obdoby od dob Velké hospodářské krize, není něco, co by se mělo brát na lehkou váhu.

Co je obzvlášť znepokojivé, je Rubinoho koncept „zužujícího se horizontu důvěry“. Ve světě, kde se zdá, že dezinformace proudí volně z úst mocných, se skepse stala výchozím postojem mnoha občanů. Když eroduje důvěra v instituce, její důsledky se projevují v každém aspektu společnosti. Lidé začínají zpochybňovat nejen vládní narativy, ale také rady lékařů a integritu médií. Tento rostoucí nedostatek důvěry je časovanou bombou pro ekonomiku, protože spotřebitelé váhají utrácet nebo investovat, obávají se, že by mohli být oklamáni nebo zneužiti, uvádí server The Financial Analyst.

Rubino uvádí příklady, které tuto situaci dokreslují. Od „zbraní hromadného ničení“, které ospravedlnily válku v Iráku, až po nesčetné narativy kolem pandemie COVID-19, vzorec klamu zanechal v ústech veřejnosti hořkou pachuť. Nedávné události v Severní Karolíně a Tennessee po hurikánu Helene tuto situaci dále ilustrují. Jakmile občané vidí vládní nekompetenci a korupci, víra, že ti u moci mají jejich nejlepší zájmy na srdci, se vytrácí. Tato ztráta důvěry může spustit řetězovou reakci ekonomických důsledků, na kterou se zdá, že nikdo není připraven.



Potenciál katastrofického krachu na trzích je hmatatelný a Rubino naznačuje, že vojenský úder proti Íránu by mohl být jiskrou, která zapálí tento sud prachu. Důsledky takového kroku by byly ohromující. Cena ropy by mohla vzrůst na 150 dolarů za barel, což by mělo dopad po celém světě. Propojenost trhů znamená, že krize v jedné oblasti může rychle vyvolat dominový efekt, který zasáhne vše od komerčních nemovitostí až po vládní dluhopisy. Stín finančního kolapsu, většího než ten v roce 2008, už není vzdálenou obavou; je to reálná možnost.

Jak se politické napětí stupňuje, hranice mezi geopolitickými manévry a ekonomickou stabilitou se rozmazává. Myšlenka, že lídři, ať už je to Trump nebo Biden, jsou motivováni touhou po konfliktu, vyvolává vážné otázky o jejich úmyslech. Sledujeme snad tlačení směrem k nové světové válce pod rouškou národní bezpečnosti? Myšlenka, že chaos by se mohl stát novým normálem, je znepokojivá, přesto je to scénář, který musíme brát vážně.

Psali jsme:

V této době nejistoty je výzva k přípravě na „přežitelný chaos“ jak výzvou, tak nezbytností. Jak se tkáň důvěry rozpadá, jednotlivci musí přehodnotit své strategie pro orientaci ve světě, kde ekonomické sázky nikdy nebyly vyšší. Příští desetiletí slibuje být bouřlivou jízdou a ti, kteří nedávají pozor, se mohou ocitnout zaskočeni, až bouře skutečně udeří.

(jar, financialanalyst, foto: zai)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?