Na pozadí silnějšího dolaru středoevropské měny ztrácely

byznys

Německá spotřebitelská důvěra Gfk potvrdila, že nálada v tamní ekonomice je stále poměrně negativní a v posledních měsících se dokonce mírně zhoršila.

Na pozadí silnějšího dolaru středoevropské měny ztrácely
Ilustrační foto
27. června 2024 - 08:20

Důvěra německých spotřebitelů oproti očekáváním klesla na -21,8 b. S ohledem na ostatní předstihové indikátory (PMI, Ifo, ZEW) nejsou vyhlídky pro výkon německé ekonomiky příliš povzbudivé, komentuje Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.


Představitel ECB O. Rehn připustil, že současné tržní zacenění, které implikuje ještě zhruba dva necelé cuty o 25 bb v letošním roce, je vcelku realistické. To od rána pomohlo americkému dolaru k silnějším úrovním, když to posílilo sázky na snižování úrokových sazeb ECB. V podobném duchu se vyjádřil i další člen ECB, a to hlavní ekonom P. Lane.

Na pozadí silnějšího dolaru, který vůči euru připsal 0,3%, středoevropské měny dnes ztrácely. Česká koruna před zítřejším zasedáním ČNB oslabila o 0,3% ke 24,90 CZK/EUR. Pokud by však došlo k námi očekávanému snížení sazeb o 25 bb, česká koruna by vzhledem k rozpolcenému očekávání investorů mezi 25- a 50-bodovým snížením sazeb mohla již zítra ztráty korigovat. Podobně dnes ztrácel také maďarský forint, který oslabil o 0,5%, zatímco polský zlotý vůči euru oslabil mírněji o 0,2%.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?