Krize ve Volkswagenu znepokojuje i Evropskou komisi

byznys

Evropská unie v posledních letech intenzivně prosazovala elektromobilitu. Přechod na tento typ pohonu by však neměl ohrozit konkurenceschopnost evropských výrobců, varuje eurokomisař Thierry Breton.

Krize ve Volkswagenu znepokojuje i Evropskou komisi
Koncern Volkswagen
10. září 2024 - 07:03

Ekonomické potíže automobilového průmyslu znepokojují Evropskou komisi. „Situace v tomto odvětví není růžová, nemá smysl to zakrývat,“ řekl odcházející eurokomisař pro průmysl Thierry Breton deníku Handelsblatt. „Napětí je značné,“ dodal, což podle něj dokazují aktuální události v německém automobilovém průmyslu nebo přímo v Bruselu, kde se řeší problémy spojené s Audinou.

Breton odkazuje na rozsáhlé úsporné plány, které nedávno oznámil koncern Volkswagen. Již několik měsíců firma připravuje uzavření belgické továrny, kde se vyrábí elektrické SUV Audi Q8 e-tron. Nyní jsou ohroženy i některé provozy v Německu – poprvé v historii tohoto ikonického výrobce z Wolfsburgu.

„Oznamované uzavírání závodů mě velmi znepokojuje,“ zdůraznil Breton. Podle něj je klíčové „zachovat naše know-how, inovační potenciál a konkurenceschopnost“.

Breton spojuje krizi v automobilovém průmyslu s neschopností evropských výrobců přesvědčit zákazníky o výhodách elektromobility. „Trh s elektromobily stagnuje,“ varoval. Ačkoliv prodeje elektrických vozů v Evropě letos mírně vzrostly o 1,3 %, podíl těchto aut na celkovém trhu klesá – z 14,6 % v roce 2023 na 12,5 % letos.



Obchodní deficit s Čínou

Ještě znepokojivější podle Evropské komise je, že produkce elektromobilů v Evropě klesá, jak uvedl Thierry Breton. Výroba v roce 2024 nedosahuje úrovně 1,8 milionu vozidel z roku 2023, což dále prohlubuje obchodní deficit s Čínou. U elektromobilů dosahuje tento deficit hodnoty 8,8 miliardy eur, což znamená, že Evropa dováží z Číny mnohem více elektromobilů, než kolik jich tam vyváží.

Breton má v pondělí naposledy předsedat kulatému stolu s představiteli průmyslu, odborů, nevládních organizací a obcí, který svolal na konci roku 2022, aby podpořil transformaci evropského automobilového průmyslu. Evropská unie plánuje od roku 2035 povolit pouze prodej nových vozidel s nulovými emisemi. Auta se spalovacími motory by tak měla být v Evropě podle současných plánů prakticky zakázána.

Nicméně je možné, že příští Evropská komise by mohla tato rozhodnutí zmírnit. V Německu tento krok požadují především FDP a strany CDU/CSU. Tento týden představí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nové složení Komise, přičemž se očekává, že Breton zůstane jejím členem, avšak v jiném rezortu.

Moderní elektrické sítě a kritické suroviny

Breton dále upozornil na zásadní nedostatek masově dostupných elektromobilů v Evropě. Na začátku roku 2024 bylo na trhu jen šest modelů, které stály méně než 30 000 eur. A žádný model s cenou pod 20 000 eur nebyl evropského původu.

V současné době jsou v Evropě k dispozici dvě vozidla s cenou pod 20 000 eur, ovšem oba modely pocházejí z čínských továren. Breton zdůraznil, že je naprosto zásadní, „abychom dokázali sladit naše klimatické cíle s konkurenceschopností.“

Psali jsme:

Úspěch přechodu na elektromobilitu v Evropě bude do značné míry záviset na rozvoji dobíjecí infrastruktury, kde však stále existují značné nedostatky. „Veřejné dobíjecí stanice jsou stále silně koncentrovány v Německu, Francii a Nizozemsku, které dohromady představují téměř dvě třetiny všech veřejných dobíjecích stanic v EU,“ uvedl Breton.

Politika by se podle něj měla i nadále soustředit na modernizaci elektrických sítí a zajištění stabilních zdrojů kritických surovin, protože Evropa je v této oblasti stále velmi závislá na Číně. Breton varoval před „vážnými riziky v dodavatelských řetězcích, zejména v oblasti komponent pro baterie.“

(nov, Handelsblatt, repro: gommeblog)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif