Koruna poprvé od dubna nad 25,20 CZK/EUR

byznys

Podíl nezaměstnaných osob v ČR zůstává nízko. V červnu v souladu s tržním konsenzem stagnoval na květnových 3,6 %. Po očištění o sezónní výkyvy se nacházel na 3,8 %, poblíž kterých se drží již tři měsíce v řadě.

Koruna poprvé od dubna nad 25,20 CZK/EUR
Ilustrační foto
10. července 2024 - 08:22

Od začátku roku je sice patrný lehký nárůst podílu nezaměstnaných osob, a tedy i velmi mírné ochlazování tuzemského trhu práce. Z historického pohledu jsou ovšem současné úrovně stále velmi nízko, a svědčí tak o jeho přetrvávající napjatosti. Trh práce (respektive mzdový růst) proto nechybí mezi proinflačními riziky, která pravidelně zmiňuje ČNB, komentuje Jaromír Gec, analytik Komerční banky.


Koruna se dnes poprvé od dubna dostala nad hladinu 25,20 CZK/EUR. Její oslabování za poslední měsíc bylo podle nás nejprve spojeno s korekcí předchozího nadměrného posílení. Další tlak na depreciaci pak následoval po červnovém zasedání ČNB, na kterém bankovní rada snížila sazby o 50 bb, což nebylo trhy plně zaceněno. Diferenciál tržních úrokových sazeb se od té doby přivírá, což přispělo k dalšímu oslabení koruny až na současné úrovně. 

Vzhledem k tomu, že aktuálně trhy zaceňují další kroky ČNB zhruba v souladu s naším očekáváním (repo sazba na 4 % do konce roku a dosažení neutrálních 3,5 % v Q1 25), mnoho prostoru pro pokračování trendu oslabování koruny již nevidíme. Eurodolarový pár se dnes pohyboval poblíž otevíracích 1,082 USD/EUR. Volatilitu by však mohlo na klíčový devizový pár přinést odpolední vystoupení šéfa Fedu J. Powella na půdě amerického Senátu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?